Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svojevoljno u ratu

NAJHRABRIJI VOJNIK U SIRIJI IMA PORUKU 'Život na frontu nije igrica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki specijalac u intervjuu za CNN poručio je svima koji mu se žele pridružiti u borbama protiv Islamske države u Siriji da život na frontu nije kompjuterska igrica.

'Upoznao sam mnogo muškaraca koji borbu na terenu doživljavaju kao kompjutersku igricu, poput Call of Duty', kazao je vojnik koji se trenutno nalazi u vojnoj bazi nedaleko od rijeke Tigris na sjeveru Sirije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more"

'Misle da ako znaju kako povući okidač na igraćoj konzoli, znaju kako to učiniti u stvarnom životu', kazao je Randy Roberts, jedan od nekoliko desetaka 'zapadnjaka' koji su došli u Siriju kako bi na strani Kurda pokušali spriječiti napredak boraca samoproglašene Islamske države.

U kampu u kojem se trenutno nalazi smješteno je nekoliko muškaraca i žene iz Europe i Sjeverne Amerike. Među njima je i doktor iz Kanade, mlada djevojka iz Švedske i srednjovječan muškarac iz Španjolske.

Mlada sirijska profesorica: U Siriji postoje gotovo pa 'zelene' zone, gdje možete voditi produktivan, miran život

Roberts, kojeg kolege zovu 'Red', je među iskusnijim borcima. On je bivši specijalac američke 25. Infantry Devizije, a prije nego je došao u Siriju čak je dva puta bio dijelom vojne postrojbe koja se borila u Iraku.

Kada su borci Islamske države prošle godine započeli s preuzimanjem kontrole nad velikom površinom Sirije, Roberts se pokušao priključiti kolegama na terenu, no strogi zakoni mu to nisu dopustili.

No ovaj muškarac, rodom iz Virginije, nije odustao od svojeg nauma. Odlučio je kako će u Siriju otići svojevoljno i to ne kao pripadnik američkih snaga. Preko interneta je pronašao kontakte s kojima se povezao, a preko Facebooka dogovorio svoj dolazak u Siriju.

Napustio je studij grafičkog dizajna u New Yorku, kupio avionsku kartu i otputovao u Suleimaniyeh u Iraku. Kao najveća motivacija za odlazak na bojište bilo je masovno ubijanje nedužnih civila poput Šijita i Jazida.

'Kako sam imao prijašnjeg vojnog iskustva i s obzirom da sam dobro poznavao regiju, smatrao sam kako mogu doprinjeti u borbi protiv terorističke skupine', ispričao je.

U Siriji se nalazi već sedam mjeseci, najprije je bio u Iraku gdje se pridružio borcima koji su krenuli u oslobađanje nekoliko sela okupiranih od strane IS-a, a onda je otišao u Siriju gdje sudjeluje u borbama oko grada Jarablusa koji je još uvijek pod opsadom neprijatelja.

Njegov trenutačni zadatak je obučiti mlade vojnike od kojih nekolicina nikada nije sudjelovala u nikakvim vojnim i ratnim aktivnostima, pa čak nikada nije držala oružje u rukama prije nego su stigli u ratno zonu.

Iransko uključenje u politički proces u Siriji neprihvatljivo sirijskoj oporbi

Roberts napominje kako svi oni koji dođu misleći da je situacija an terenu jednaka onoj iz video igrice ne bi smjeli biti tamo, bez obzira kakve njihove namjere bile.

'Ako se želite boriti za neku drugu zemlju, borite se naprije za svoju', poručio je.

Od njegovog dolaska u ratom zahvaćeno područje poginulo je nekoliko vojnika, a kao najveću opasnost navodi mine koje posavljaju borci IS-a. Kazao je kako mu je do sada nekoliko puta palo na pamet kako bi i on mogao biti ubijen, no 'to je cijena koju je spreman platiti', rekao je.

'Da se moj život približava kraju, a nisam došao ovdje i obavio ovaj dio, e to bi me tek mučilo. Mučilo bi me do kraja života', kazao je Roberts kojeg suborci iznimno cijene i poštuju. Nazivaju ju ga najhrabrijim vojnikom ikad viđenim.

U intervjuu za CNN, Roberts je kazao kako je sirijskom narodu prijeko potrebna osnovna vojna obuka kako bi se zaustavili gobitci na bojištima.

Također, Roberts predviđa nove opasnosti za Sirijce koje će nastupiti kada borci samoproglašene Islamska države budu poraženi. Smatra da će tek onda Sirija trebati pravu vojsku koja će iskorijeniti duboko usađene regionalne podjele i zaustaviti rivalstva među narodima Sirije.

Kazao je i kako se 'divi' nekim borcima IS-a, osobito onima koji su dokšli iz dalekih krajeva svijeta, poput boraca iz Čečenije, kako bi se pridružili terorističkoj skupini.

'Susretali smo se s dečkima koji znaju što rade. Dobro se koriste krinkama, znaju kako prikriti svoje djelovanje, znaju načine na koji se trebaju kretati, a da ne budu primjećeni. Upravo su takvi borci obučavani od strane Čečena koji dolaze ovdje i priključuju se borbi na njihovoj strani', ispričao je Roberts.

Kazao je da su Koalicijski zračni napadi bili od vitalnog značaja za preuzimanje nekih pozicija koje je držao IS.

Roberts se nada kako će za predstojeće blagdane moći otići kući i odmoriti se. Veliki razlog njegovog napuštanja vojne baze na sjeveru Sirije je i činjenica da je nakon gotovo godinu dana od kako je otišao na Bliski istok, ostao bez novaca.

No, napominje, u Siriju će se vratiti što prije jer njegova misija nije završila.

'Bolje je pokrenuti se i raditi nešto gdje mislite da možete pomoći, nego samo sjediti i gledati, jer se ove stvari događaju na drugom kraju svijeta', poručio je za kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene