Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojnici masovno obolijevaju

Sramotni propusti špijuna: Husein je imao kemijsko oružje, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni vojnici američke vojske pronašli su i bili su izloženi kemijskom oružju dok su služili u Iraku tijekom 2003. godine. Ne samo da imaju zastrašujuće posljedice, već i slabiju liječničku skrb i malo priznanja iz vojnih redova o tome što im se dogodilo, nakon što je vojska pokušala zatajiti otkriće o oružju.

'Tajna američkih žrtava', naziv je reportaže objavljene u New York Timesu, koju je potpisao autor C.J. Chivers. Radi se tajni koju je Pentagon skrivao godinama. Između 2004. i 2010., prema Timesu, vojnici su pronašli tisuće komada zahrđale kemijske municije diljem Iraka, a sve je bilo proizvedeno prije 1991.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije"

Ususret ratu 2003. godine, Busheva administracija tvrdila je da Sadam Husein, tadašnji irački predsjednik, aktivno radi na oružju za masovno uništenje. Ovo je uključivalo tvrdnje o izradi biološkog oružja, kemijskog oružja i nuklearnog oružja.

'Volim kada čujem: Nije bilo kemijskog oružja u Iraku. A bilo ga je mnogo', rekao je narednik Jarrod L. Taylor. U otkrivanju da je Husein uistinu imao takvo oružje, stoji i bilješka da je sve ono proizvedeno prije Zaljevskog rata 1991., i što je još sramotnije - uz pomoć SAD-a!

U svakom slučaju, sudionici su rekli kako su analize bojnih glava i ostataka pronađenog oružja, potvrdile propuste obavještajne službe.

Prvo, američka Vlada nije pronašla ono što je tražila kada je ušla u rat, a potom je propustila pripremiti svoje vojnike i medicinare za zastarjelo oružje kojeg su pronašli.

Posljednji američki vojnici napustili Irak

U mnogim ovim slučajevima, Chivers naglašava, osoblje za odlaganje eksplozivnih sredstava, vjerujući da rukuju sa starom artiljerijom nastalom kao improvizirane eksplozivne naprave - rastavljali su ih u skladu s onim što su mislili da sa oni jesu - kemijski neopasni.

Opasno oružje čak su prevozili i u kamionima, u potpuno neprikladnim uvjetima, pri čemu je ono ispuštalo sarin - otrovnu supstancu koja utječe na živčani sustav te je klasificirana kao kemijsko oružje, a proizvodnja i skladištenje ove supstance je zabranjeno 1993. po Konvenciji Kemijskog oružja. Sarin je na sobnoj temperaturi bezbojan i bezmirisan te isparava relativno brzo.

Osim sarina tu je bila i opasna supstanca iperit.

'Osjećam se više kao zamorac nego kao ranjeni vojnik', rekao je bivši narednik koji je imao opekline od iperita 2007. godine te su mu uskratili bolnički tretman i liječničku evakuaciju u SAD unatoč zahtjevima njegova nadređenog.

I Kongres je o ovakvim slučajevima samo djelomično informiran, a vojnicima se sugeriralo da o tome ne govore odnosno da daju samo varljive izjave o tome što su u Iraku pronašli.

'Rekli su mi da kažem da nije ništa važno', ispričao je Jarrod Lampier, nedavno umirovljeni vojni dužnosnik koji je bio na mjestu najvećeg pronalaska kemijskog oružja u ratu, u bivšem kompleksu Republičke zgrade.

Jarred L. Taylor, bivši narednik čija su dva vojnika zadobila opekline iperitom, našalio se o 'ranama koje se nikada nisu dogodile' od 'stvari koje ne postoje'.

Javnost je bila obmanjena cijelo desetljeće. 'Obožavam kad čujem da nije bilo kemijskog naoružanja u Iraku. O, bilo ga je. Bilo ga je puno!', zaključuje on. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene