Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USS Zumwalt

VELIK, LIJEP I VRIJEDAN PREKO 4,4 MILIJARDE DOLARA Ovaj razarač je još jedno 'veliko bacanje novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijetu je predstavljen kao razarač kojeg se svi najviše boje. USS Zumwalt je najveći i "najkul" razarač američke mornarice i u ponedjeljak se otisnuo na pučinu, u posljednjem nizu testiranja prije isporuke američkoj vojsci.

Hibridni dizajn razarača USS Zumwalta podsjeća na mnoge stvari, ovisno koga pitate i tko komentira, pa se tako njegov dizajn uspoređuje s onim od Ratova zvijezda, zatim preko nečeg što se rodilo u sovjetskoj Rusiji pa sve do ploda filmova o super tajnom agentu Jamesu Bondu.

Pročitajte i ovo Američki razarač Nove napetosti Američki razarač u kineskom moru, vojska odmah reagirala: "Poduzimamo sve nužne mjere..." Snimka NLO-a (Screenschot: YouTube) I to se dogodilo Američka vojska napokon i službeno priznala: Ove snimke NLO-a su stvarne

Predstavnici tvrtke Bath Iron Works, brodogradilišta u maineu koje je izgradilo taj nesvakidašnji razarač, ukrcalo se zajedno s posadom broda na USS Zumwalt kako bi pretilo posljednja testiranja prije isporuke američkoj ratnoj mornarici.

Nakon što predaju brod u ruke vojsci, tek će onda početi prava testiranja koja će provesti sama mornarica i u kojima će se mogućnosti tog broda gurati do krajnjeg ruba, kako bi se dokučilo što sve može napraviti ili izdržati.

"Nalazimo najgroznija mjesta u oceanu te plovimo kroz razne morske uvjete", rekao je za Associated Press kontraadmiral Peter Fanta, a prenosi Huffington Post.

No bez obzira na njegov atraktivan izgled, razvoj USS Zumwalta bio je sve samo ne kao po traci. Konačna cijena tog, preko 180 metara dugog broda, stajat će vojsku preko 4,4 milijarde dolara, što je više nego dvostruko veća cijena od cijene razarača s navođenim raketama klase Arleigh Burke.

Kad je ovaj brod predstavljen još u ranim 90-im godinama prošlog stoljeća, američka mornarica je naručila njih 32. Obzirom da je njegova cijena u međuvremenu astronomski narasla, američka mornarica je naprosto sasjekla narudžbu na svega tri broda. Bilo je i trenutaka kad je američka mornarica htjela i ugasiti čitav projekt.

Trenutno, američka mornarica radi na razvoju posve nove klase razarača, koji bi trebao biti dovršen 2030. godine, dok se u međuvremenu izrađuju unaprijeđene verzije klase razarača Arleigh Burke.

Dizajn Zumwalta nije nalik ničem što sto su američki razarači dosad vidjeli, a njegova šiljata i pločasta oplata navodno čini taj brod iznimno teško primjetnim na radaru. Povrh toga, potrebno je manje posade za njegovo upravljanje, na palubu stane više letjelica te ima i dva topa koje krasi iznimna moća i preciznost.

No neki dužnosnici američke mornarice baš i ne vjeruju u stabilnost Zumwalta na otvorenom moru te ističu da oblik njegovog trupa sugerira da je ranjiv na prevrtanje u određenim okolnostima. Američki stručnjaci za obranu navode da je taj brod i dalje ranjim na napade podmornica te da bi imao malo koristi za američku mornaricu i njezine današnje potrebe.

Ne baš ohrabrujuće riječi i mišljenja na korak do predaje tog razarača u ruke američke mornarice, koja će provesti i vlastitu inspekciju broda, nakon čega, ako je prođe, USS Zmwalt će napokon i ući u službu. Huffington Post čitavu stvar naziva samo još jednim velikim bacanjem novca.

Zasad taj brod sigurno predstavlja samo jednu stvar - iznimno veliki trošak. Ugodan oku nekima, doduše, ali i to ovisi o ukusima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene