451360
451360
451360
451360
451360

Američki špijuni imaju moćan alat - špijunsku 'sveznalicu'

  • , 24.09.2016., 18:25
  • Autor:
  • komentara

Američki špijuni imaju vlastitu Wikipediju pomoću koje lako dolaze do provjerenih i potrebnih informacija. Uvid u nju imaju samo određeni zaposlenici.

 
 
 
 
CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP)

Sustav špijunske wikipedije u upotrebi je od kraja 2005., od kada ju je osmislila CIA, piše Business Insider.

Od tada je koristi 16 američkih obavještajnih agencija, a pod terminom koristi misli se na unošenje podataka i uvid u u njih.

Sama špijunska 'wikipedia', odnosno Intelink ima tri verzije, kako piše Business Insider. To su top tajna, tajna i osjetljivi, ali nekvalificirani podaci. Top tajni, ako je vjerovati BI-u, ima pristup 255.402 korisnika.

Kako bi se pristupilo određenom sustavu morate imati odobrenje, a softver za pretraživanje osigurava im Google.

Kako izgleda špijunska 'sveznalica' možete pogledati na ovom linku.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se