Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelski proturaketni sustav

Američki Senat odobrio 225 milijuna dolara za Čeličnu kupolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat jednoglasno je u petak odobrio hitnu isplatu 225 milijuna dolara za izraelski proturaketni sustav Čelična kupola, a da bi odluka postala valjana treba je odobriti i Predstavnički dom, a zakon zatim treba potpisati američki predsjednik Barack Obama.

S obzirom da zastupnici u američkom Kongresu tradicionalno čvrsto stoje uz Izrael, očekuje se da će i Predstavnički dom lako dati zeleno svjetlo za isplatu navedene svote.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Sjedinjene Države djelomice su financirale izraelski proturaketni obrambeni sustav. Zahvaljujući tom sustavu Izrael je uspio presresti i uništiti brojne rakete palestinskih boraca ispaljenih iz Gaze na izraelski teritorij tijekom sukoba koji je ušao u četvrti tjedan.

FOTO Pogledajte koju su poruku na granati primili Palestinci

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je u izvješću o stanju u Gazi kazala da je SAD izdvojio gotovo milijardu dolara za 'Čeličnu kupolu' kako bi Izrael zaštitio od raketnih napada", no da takvu zaštitu nije pružio stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja.

Po palestinskim izvorima u dosad 22 dana sukoba poginulo je gotovo 1500 Palestinaca, a Izrael je izgubio gotovo 60 vojnika.

Ban Ki-moon, Kerry za hitno oslobađanje izraelskog vojnika

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon "traži trenutačno i bezuvjetno oslobađanje (izraelskog) vojnika" za kojeg se pretpostavlja da je zarobljen u Gazi, a otmicu su u petak oštro osudile i Sjedinjene Države, javljaju svjetske agencije.

Prekid primirja u Gazi "dovodi u pitanje vjerodostojnost jamstava koje je Hamas dao Ujedinjenim narodima", ističe se u priopćenju UN-ova glasnogovornika Stephanea Dujarrica, prenosi AFP.

Ban "najoštrije osuđuje narušavanje primirja (...) za koje optužuje Hamas", ali istodobno ističe da "UN nema načina pouzdano provjeriti što se dogodilo".

Agencija AFP objašnjava da je izraelska vojska obznanila nestanak svog potporučnika Hadara Goldina koji je nestao dok su dvojica izraelskih vojnika ubijena i da je zasad poznata samo izraelska verzija događaja, jer Hamas nije potvrdio ni opovrgnuo otmicu.

Ban je "zgrožen i veoma razočaran ovim događajima" te traži od obiju strana da "pokažu najveću moguću suzdržanost i vrate se dogovoru o 72-satnom humanitarnom primirju" koje je zapravo trajalo tek dva sata.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Hamas da odmah i bezuvjetno oslobodi izraelskog vojnika, a Katar i Tursku da pomognu u toj akciji, prenosi agencija Reuters.

Kerry je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se zaustavili napadi na Izrael.

"Međunarodna zajednica mora sada udvostručiti napore da zaustavi Hamasova raketiranja izraelskog teritorija i patnje civilnog stanovništva", rekao je Kerry. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene