451814
451814
451814
451814
451814

PLJUSKA AMERIČKOM PREDSJEDNIKU Što će učiniti obitelji žrtava 11. rujna?

  • , 28.09.2016., 20:48
  • Autor:
  • komentara

Američki Senat je u srijedu velikom većinom glasova, unatoč vetu Baracka Obame, odobrio zakon po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju, što je prvi takav slučaj od njegova dolaska na vlast 2008.

 
 
 
 
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)

Gornji dom u kojemu republikanci imaju većinu, gotovo je jednoglasno prihvatio zakon koji sada ide u Zastupnički dom, gdje bi ga zastupnici trebali bez problema prihvatiti.

Senatori su sa 97 glasova odlučili zanemariti predsjednički veto a samo je jedan senator, Harry Reid, vođa demokratske manjine u Senatu, bio za odluku Baracka Obame.

Ovo rijetko glasovanje dviju stranaka je pljuska američkom predsjedniku čiji veto još nikada nije bio opozvan, unatoč prevlasti njegovih republikanskih suparnika u Kongresu. Otkako je došao u Bijelu kuću, Obama se dvanaest puta koristio pravom veta.

Izrazivši svoje "iskreno suosjećanje" sa žrtvama i rekavši da razumije njihovu "želju za pravdom", američki predsjednik je ulažući veto istaknuo da će taj zakon "štetno djelovati na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država".

Bijela kuća je ocijenila da će zakon oslabiti načelo imuniteta koje štiti države (i njihove diplomate) od sudskog progona i mogao bi se vratiti poput bumeranga i omogućiti progon američkih državljana na sudovima diljem svijeta.

Ovaj zakon "neće zaštititi Amerikance od terorističkih napada a neće ni poboljšati učinkovitost našeg odgovora u slučaju takvih napada", istaknuo je Obama u pismu upućenom demokratskim i republikanskim čelnicima u Senatu.

I direktor CIA-e John Brennan se očitovao protiv teksta koji će, rekao je, "imati ozbiljne posljedice za nacionalnu sigurnost SAD-a" i "za vladine zaposlenike koji u inozemstvu rade za svoju zemlju".

No pristaše "Justice Against Sponsors of Terrorism Acta" ističu da žrtve napada 11. rujna moraju dobiti pravnu zadovoljštinu. Ocjenjuju da se Obamina administracija ponajviše protivi zakonu iz straha da ne naljuti Rijad.

Petnaest od devetnaest počinitelja napada 11. rujna su bili Saudijci, ali umiješanost Saudijske Arabije, američkog saveznika, nikada nije dokazana. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se