Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica Skupštine Srbije

Američki pripadnici KFOR-a repetirali puške na srpske dužnosnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
KFOR i dalje kontrolira granične prijelaze Jarinje i Brnjak, no vojnici su se povukli iz Rudara. No, dogodio se novi incident. U Beogradu traje izvanredna sjednica skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o stanju na Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i Borislav Stefanović, vođa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, prešli su oko ponoći preko Jarinja i ušli u središnju Srbiju, piše Blic.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Stefanović se najprije pješke uputio ka prijelazu, a američki vojnici Kfora su u tom trenutku repetitali puške i povikali 'Vratite se nazad!'. Vojnici Kfora su prvo pomaknuli prepreku od bodljikave žice i poslije pretresa automobila srpskih dužnosnika dozvolili im nakon 30 minuta da prijeđu Jarinje, prijelaz koji je od četvrtka zatvoren i od Kfora proglašen zabranjenom vojnom zonom.

Stefanović je ponašanje američkih vojnika opisao kao zastrašujući tretman kakav vjerojatno ne postoji ni u Iraku. 'Ovako nešto vjerojatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji KFOR-u i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana', rekao je Stefanović. Istodobno su Srbi sa sjevera Kosova najavili da neće odustati od blokade prometnica i neće dopustiti KFOR- da se kreće prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. Zapovjednik KFOR-a general Erhard Buhler izjavio je sinoć u Mitrovici da je ovo zadnji put da je odlučio povući pripadnike KFOR-a, a da ne uporabi silu za koju ima ovlasti.

'Bez obzira na prijetnje KFOR-a da će primijeniti silu i probiti barikade, prosvjedovat ćemo do ispunjenja naših zahtjeva da se na prijelaze Brnjak i Jarinje vrati stanje kakvo je bilo prije odluke Prištine da ROSU (Regional Operational Support Unit - kosovska specijalna policija) preuzme ta dva granična prijelaza', rekao je Radenko Nedeljković, takozvani načelnik kosovskomitrovačkog okruga koji djeluje u sklopu srpskih paralelnih struktura, koje podržava službeni Beograd, ali koje ne priznaju kosovske institucije. 'Nećemo dopustiti da ijedan dio KFOR-ovih postrojbi prođe kroz barikade. Budući da imaju helikoptere kojim prijevoze Albance - carinike i policiju - helikopterima mogu i dopremati hranu svojim vojnicima', kazao je Nedeljković.

Stanje na graničnom prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije noćas i jutros je bilo mirno, a Srbi sa sjevera Kosova su kod mjesta Rudare nastavili blokirati ceste, javili su u subotu prištinski mediji. Postrojbe KFOR-a su se sinoć nešto poslije 20 sati, sukladno dogovoru postignutom s voditeljem pregovaračkog tima Beograda Borkom Stefanovićem, povukle ispred barikada u Rudarama, kako bi se danas ponovno vratile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene