Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVIO NY Times

Američki obavještajci otkrili odakle Kim Jong-Unu moćne rakete; stručnjak za projektile: ''Jako sam zabrinut''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interkontinentalne balističke rakete Sjeverne Koreje, za koje se vjeruje da mogu doseći teritorij SAD-a, vrlo su vjerojatno došle iz ukrajinske tvornice. Sj. Koreja vjerojatno ih je kupila na crnom tržištu, navodi se u stručnoj analizi američkih obavještajnih agencija koja je objavljena u ponedjeljak.

Analizom obavještajnih agencija riješen je misterij – kako Sjeverna Koreja odjednom uspijeva iako je do nedavno imala niz promašenih testiranja interkontinentalnih raketa?

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Slika nije dostupna ''Apsurdne optužbe'' Je li Ukrajina prodala projektile Sjevernoj Koreji? Naređena hitna istraga

U zadnje dvije godine Sjeverna Koreja promijenila je dizajne raketa i dobavljače, otkriva studija Michaela Ellemana, stručnjaka za rakete na Međunarodnom institutu za strategijske studije.

Analize u kojima su proučavane fotografije na kojima se vidi Kim Jong-un kako provodi inspekciju raketnih motora daju zaključiti da oni sliče dizajnu raketne flote Sovjetskog Saveza. Motori su toliko jaki da bi jedna raketa s jednog kontinenta na drugi mogla nositi 10 termonuklearnih bojevih glava. Ti su motori povezani samo s nekoliko sovjetskih mjesta. Svoju su istragu obavještajci fokusirali na Dnipro u Ukrajini.

Naime, tijekom Hladnog rata ova je tvornica proizvodila najsmrtonosnije rakete u sovjetskom arsenalu te je ostala jedna od glavnih ruskih proizvođača raketa čak i nakon što je Ukrajina dobila neovisnost, navodi New York Times.

Ali od kada je ukrajinski proruski predsjednik Viktor Jankovič svrgnut s vlasti 2014., tvornica koja je u državnom vlasništvu, poznata pod nazivom Juzmaš, prolazi kroz teška vremena. Rusi su otkazali ažuriranje svoje nuklearne flote, a tvornica gomila neplaćene račune, zbog čega opada moral zaposlenika.

Stručnjaci vjeruju da je upravo ona najvjerojatniji izvor motora na raketama koje su uspješno bile lansirane u srpnju. Taj je test pokazao da rakete Sjeverne Koreje imaju domet do američkog teritorija.

''Jako sam zabrinut''

''Vrlo je vjerojatno da ti motori dolaze iz Ukrajine, vjerojatno ilegalno. Pitanje je koliko ih imaju i pomaže li im Ukrajina sada. Jako sam zabrinut'', kazao je.

S ovim se otkrićima podudara i otkriće UN-a od prije šest godina, da Sjeverna Koreja pokušava ukrasti raketne tajne iz ukrajinskog kompleksa. Pri pokušaju krađe čak su i uhvaćena dva Sjevernokorejca. Ne bi čudilo da su ovoga puta uspjeli.

Analiza pokazuje da su nove rakete toliko kompleksne da bi bilo nemoguće da ih je tako brzo proizveo Pjongjang.

Bijela kuća nije željela komentirati ove obavještajne procjene.

Ukrajinska tvornica poručuje da svoje rakete ne prodaju nikome izvan granica zemlje, a glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka oštro je odbacio povezanost sa Sjevernom Korejom.

Elleman nije htio odbaciti mogućnost da je velika ruska tvrtka za distribuciju raketa, Energomaš, koja ima snažne veze s ukrajinskim kompleksom, imala ulogu u transferu tehnologije motora RD-250 u Sjevernu Koreju. Rekao je da je moguće da su moćni motori ostali u nekim ruskim skladištima.

Ali to da su obavještajne službe mnogih zemalja koje pomno prate Sjevernu Koreju propustile zabilježiti da Pjongjang šverca tako vrijedne i moćne sustave u svoju zemlju je veliki propust. Čak je i bivši direktor CIA-e Leon Panetta, koji je tu dužnost obavljao u vrijeme Baracka Obame rekao: ''Valjda nitko nije očekivao da će tako brzo napredovati... Svi smo ostali u šoku.''

Cijeli svijet sada gleda što će se odvijati dalje, s obzirom na to da je Sjeverna Koreja najavila lansiranje rakete prema američkom otoku Guamu sredinom kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene