Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za sukob

Američki ministar obrane: "Olujni oblaci se skupljaju" iznad Korejskog poluotoka

Sjeverna Koreja (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je američkim vojnicima da moraju biti spremni na sve te dodao da se "olujni oblaci skupljaju" iznad Korejskog poluotoka.

Ministar obrane Jim Mattis nije rekao da će do vojnog sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje doći, ali je naglasio da je diplomacija sa sjevernokorejskim režimom u najboljem stanju kada ima potporu spremne američke vojske.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

"Naši diplomati mogu govoriti s autoritetom i može im se vjerovati samo kada ste vi, mladi vojnici, spremni za akciju", rekao je Mattis pred desetak vojnika u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Carolini, izvještava Independent.

Ti su komentari izrečeni nekoliko dana nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti izglasalo nove sankcije čiji je cilj onesposobiti jedan od najvećih financijskih izvora Sjeverne Koreje. Nove sankcije će znatno smanjiti količinu nafte koja se Sjevernoj Koreji prodaje, te će u sljedeće dvije godine vratiti sve sjevernokorejske iseljenike, koji predstavljaju veliki izvor financiranja za tu državu.

Vojska se sprema za potencijalni sukob

Predsjednik SAD-a Donald Trump i članovi njegove administracije nekoliko su puta prijetili vojnom intervencijom. Trump se nada da će Sjevernu Koreju prisiliti na obustavu daljnjeg razvijanja programa balističkih projektila. Također, kako bi zaustavio sjevernokorejsko razvijanje nuklearne bombe, pokušava staviti pritisak na regionalne sile poput Kine. U međuvremenu, vojska se sprema za potencijalni sukob.

"Znati što je prošli put pošlo po krivu jednako je važno kao i vlastita spremnost. Znate na što mislim", rekao je Mattis vojnicima, potičući ih da pročitaju knjigu o Korejskom ratu.

Mattis je nekoliko puta rekao da još uvijek vjeruje da bi nesuglasice mogle biti riješene diplomatskim putem, te je dodao da ne misli da će Sjeverna Koreja napraviti išta tijekom Zimskih olimpijskih igara koje se sljedeće godine održavaju u Južnoj Koreji.

"Mislim da Kim Jong Un nije dovoljno glup da ubojstvom sportaša stekne neprijatelje u cijelom svijetu", rekao je Mattis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene