Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetila mu doživotna kazna

Američki kongresnik osuđen na 3 godine zatvora zbog pranja novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnik većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa, republikanac Tom DeLay, osuđen je na tri godine zatvora zbog uloge u pranju novca u kampanji za izbore u Teksasu 2002. godine.

DeLay (63), nekada jedan od najmoćnijih političara u Washingtonu, u studenom je proglašen krivim za ilegalno prebacivanje 190.000 dolara (1,088,700 kn) korporativnog novca preko Republikanskog nacionalnog odbora, kako bi pomogao izbor republikanaca u zakonodavna tijela Teksasa na izborima 2002.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

>> Video: Kongresnik zaplakao zbog naftne mrlje

Teksaški sudac Pat Priest osudio je DeLaya na tri godine zatvora pod optužbom za urotu, te na pet godina zatvora zbog pranja novca. Sudac je omogućio DeLayu da prihvatiti 10 godina uvjetne kazne za pranje novca, uz pretpostavku da ispunjava određene uvjete koje postavi sud.

Istrčao 'utrku'

Prema teksaškim zakonima, DeLay je mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora za pranje novca i optužbu za urotu. Bivši kongresnik iz Houstona, poznat po nadimku 'čekić', na sudu nije pokazao kajanje, tvrdeći kao i tijekom cijelog postupka, da nije prekršio zakon.

'Borio sam se. Istrčao utrku. Zadržao sam vjeru', rekao je DeLay, kako navodi lokalni list Austin American Statesman. DeLay je tvrdio da je nevin i nakon što je proglašen krivim u studenom 2010., govoreći da je riječ o 'zluporabi pravosuđa' i 'kriminalizaciji politike'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene