Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Ukrajine

Amerikanci želi promatrače na ruskim vojnim vježbama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik američke vojske za Europu kazao je kako bi Rusija trebala dozvoliti promatrače, uključujući zapadne novinare, na predstojećim vojnim vježbama.

Predstojeće vojne vježbe, kazao je general pukovnik Ben Hodges za Reuters, mogle bi ponovno dovesti Ukrajinu na rub nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaoštrio svoju retoriku.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Komentar zapovjednika američke vojske u Europi dolazi u trenutku kada Ukrajina optužuje Rusiju za gomilanje više od 40.000 vojnika na Krim, ukrajinski poluotok koji je Moskva anektirala 2014. godine, i na granici s ukrajinom.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Volodimir Jelčenko ovaj je tjedan upozorio da bi 'ruske snage mogle odražavati vrlo loše namjere'.

Hodges je odbio procijeniti ruske snage ili nagađati o Putinovim namjerama uoči najavljenih velikih vježbi na ruskom jugu za koje se očekuje da će uključivati i Krim. No, rekao je da bi Rusija mogla pomoći u rješavanju problema slijedeći primjer vojnih vježbi pod vodstvom SAD-a i saveznika u Europi, na koje je Rusiji bilo dozvoljeno slanje promatrača.

'Rusi bi doista mogli pomoći ublažiti tjeskobu i pružiti neku stabilnost da su pozvali promatrače', rekao je Hodges.

Podsjetio je kako je Rusija bila pozvana da pošalje svoje promatrače na vježbu Anakonda u Poljskoj u lipnju, što je Rusija i učinila. Promatrali su vojnu vježnu u kojoj je sudjelovalo 31.000 vojnika iz Poljske, SAD-a te ostalih članica i saveznika NATO-a.

A US obavještajni dužnosnik pozvao odsutnost promatrača na ruskim vježbi "zabrinjavajuće razvoj koji se nadamo je samo previd."

'Nema ništa loše u vježbama. Samo, nedostatak transparentnosti', kazao je Hodges. 

Zabrinutost je izrazio i neimenovani dužnosnik američke obavještajne službe. 'Nedostatak promatrača na vježbama ruske vojske izaziva zabrinutost', kazao je i izrazio nadu da je u pitanju previd.

Rusko Ministarstvo obrane još je u prosincu prošle godine priopćilo da će glavna vježba u 2016. godini biti u Južnoj vojnoj oblasti u koju spadaju i Krim i Crnomorska flota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene