446490
446490
446490
446490
446490

Amerikanci želi promatrače na ruskim vojnim vježbama

  • , 15.08.2016., 14:39
  • Autor:
  • komentara

Zapovjednik američke vojske za Europu kazao je kako bi Rusija trebala dozvoliti promatrače, uključujući zapadne novinare, na predstojećim vojnim vježbama.

 
 
 
 
Vojna vježba ruske vojske (Foto: OLGA MALTSEVA / AFP)
Vojna vježba ruske vojske (Foto: OLGA MALTSEVA / AFP)

Predstojeće vojne vježbe, kazao je general pukovnik Ben Hodges za Reuters, mogle bi ponovno dovesti Ukrajinu na rub nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaoštrio svoju retoriku.

Komentar zapovjednika američke vojske u Europi dolazi u trenutku kada Ukrajina optužuje Rusiju za gomilanje više od 40.000 vojnika na Krim, ukrajinski poluotok koji je Moskva anektirala 2014. godine, i na granici s ukrajinom.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Volodimir Jelčenko ovaj je tjedan upozorio da bi 'ruske snage mogle odražavati vrlo loše namjere'.

Hodges je odbio procijeniti ruske snage ili nagađati o Putinovim namjerama uoči najavljenih velikih vježbi na ruskom jugu za koje se očekuje da će uključivati i Krim. No, rekao je da bi Rusija mogla pomoći u rješavanju problema slijedeći primjer vojnih vježbi pod vodstvom SAD-a i saveznika u Europi, na koje je Rusiji bilo dozvoljeno slanje promatrača.

'Rusi bi doista mogli pomoći ublažiti tjeskobu i pružiti neku stabilnost da su pozvali promatrače', rekao je Hodges.

Podsjetio je kako je Rusija bila pozvana da pošalje svoje promatrače na vježbu Anakonda u Poljskoj u lipnju, što je Rusija i učinila. Promatrali su vojnu vježnu u kojoj je sudjelovalo 31.000 vojnika iz Poljske, SAD-a te ostalih članica i saveznika NATO-a.

A US obavještajni dužnosnik pozvao odsutnost promatrača na ruskim vježbi "zabrinjavajuće razvoj koji se nadamo je samo previd."

'Nema ništa loše u vježbama. Samo, nedostatak transparentnosti', kazao je Hodges. 

Zabrinutost je izrazio i neimenovani dužnosnik američke obavještajne službe. 'Nedostatak promatrača na vježbama ruske vojske izaziva zabrinutost', kazao je i izrazio nadu da je u pitanju previd.

Rusko Ministarstvo obrane još je u prosincu prošle godine priopćilo da će glavna vježba u 2016. godini biti u Južnoj vojnoj oblasti u koju spadaju i Krim i Crnomorska flota.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se