446182
446182
446182
446182
446182

Američki general otkrio koliko je ubijeno boraca Islamske države

  • , 10.08.2016., 21:49
  • Autor:
  • komentara

Prije dvije godine koalicija je počela bombardiranja kako bi zaustavila IS. Sad su objavljeni rezultati te akcije.

 
 
 
 
Sean MacFarland (Foto: AFP)
Sean MacFarland (Foto: AFP)

Oko 45.000 boraca skupine Islamske države ubijeno je u Iraku i Siriji otkad je koalicija protiv IS-a, koju vode Sjedinjene Države, prije dvije godine počela bombardiranja, rekao je u srijedu američki general Sean MacFarland koji vodi operacije koalicije.

"Ocjenjujemo da smo u 11 posljednjih mjeseci ubili oko 25.000 neprijateljskih boraca. Ako tome dodamo 20.000 koje smo ranije ubili, to iznosi 45.000 neprijatelja manje na bojnom polju", rekao je MacFarland na konferenciji za novinare.

On drži da IS sada broji između 15.000 i 30.000 ljudi, ali skupina sve teže popunjava svoje redova i zamjenjuje poginule u borbi.

Prije dvije godine koalicija je počela bombardiranja kako bi zaustavila IS.

"Broj boraca na frontu je pao. Ne radi se samo o padu broja već i kvalitete, primjećujemo da djeluju manje učinkovito nego prije, pa su za nas lakše mete", ocijenio je general u odgovoru iz Bagdada na pitanje novinara iz Pentagona.

General je na čelu koalicije gotovo godinu dana i ostvario je velike napratke na terenu.

Osim ljudi IS je izgubio i oko 25.000 km četvornih u Iraku i u Siriji.

Islamska država od 2002. izvela 4900 napada u svijetu

Između 2002. i 2015. skupina Islamska država, organizacije koje su joj prethodile, one koje su joj pridružene ili pojedinci koje nadahnjuje, izveli su više od 4900 napada u svijetu u kojima je ubijeno više od 33.000 osoba, navodi istraživanje jednog američkog sveučilišta.

Prema tim podacima, koje je ovaj tjedan objavio konzorcij Start (Study of Terrorism and Response to Terrorism) sveučilišta Marylanda, to predstavlja 13 posto terorističkih akcija vođenih u svijetu u tom razdoblju i 26 posto ubijenih.

Znanstvenici su se vratili do listopada 2002. i američkog diplomata Laurencea Foleya kojeg je u Jordanu ubila skupina koju je vodio Abu Musab al-Zarkavi, što je prvi napad koji se pripisuje skupini koja će se razviti i 2013. postati organizacija danas poznata pod nazivom "Islamska država".

Osim 33.000 ubijenih ta organizacija i izolirani pojedinci koji se njome nadahnjuju ranili su oko 41.000 osoba i sudjelovali u otmicama više od 11.000 osoba, otkriva istraživanje.

Između listopada 2002. i travnja 2013. dvije skupine su prethodile organizaciji Islamska država i to al-Kaida u Iraku i Islamska Država u Iraku i one su vodile napade gotovo isključivo (95 posto) na iračkom teritoriju, prema tom istraživanju.

Od svibnja 2013. do kraja 2013. IS je izvodila prosječno 46 napada mjesečno. Taj broj je 2014. iznosio 106 napada mjesečno i 102 mjesečno u 2015.

Najsmrtonosniji napad je izveden u lipnju 2014. u Iraku kada je 1600 novaka iračke vojske oteto u Tikritu i zatim su gotovo svi ubijeni.

U 80 posto slučajeva napadi su izvedeni eksplozivom, u samo u 16 posto slučajeva je upotrijebljeno vatreno oružje.

Konzorcij Start je sastavio i popis trideset organizacija u svijetu koje smatraju podružnicama IS-a. To su podaci iz baze podataka o terorizmu (Global terrorism database, GTD) koju ažurira konzorcij Start, a koja nabraja više od 150.000 terorističkih incidenata koji su izvedeni u svijetu od 1970. godine. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se