Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi se opet pogoršavaju

Američke službe pretražit će zgradu ruskog konzulata u San Franciscu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke sigurnosne službe će pretražiti zgradu ruskog konzultata u San Franciscu, koji bi u subotu trebao biti zatvoren u vidu osvete za sličnu mjeru koju je poduzela Rusija, kazala je u petak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"U duhu jednakosti na koji se pozivaju Rusi, tražit ćemo od ruske vlade da zatvori svoj konzulat u San Franciscu, podružnicu u Washingtonu i još jednu podružnicu konzulata u New Yorku. To se mora obaviti do 2. rujna", objavio je u četvrtak State Department.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije

Zatvaranje konzulata u San Franciscu i dviju podružnica najnovija je mjera u uzajamnim odmazdama između dvaju zemalja kojima su međusobni odnosi dovedeni na najnižu razinu od Hladnog rata.

U odgovoru na nove sankcije koje je odredio američki Kongres, službena Moskva je krajem srpnja naredila SAD-u smanjenje broja diplomatskog i tehničkog osoblja koje radi u veleposlanstvu i američkim konzulatima u Rusiji. Primjenom te odluke 755 osoba je moralo napustiti svoje dužnosti, pri čemu je određeno da američka diplomatska nazočnost može maksimalno iznositi 455 osoba, što je razina ruske prisutnosti u SAD-u.

"Američke sigurnosne službe 2. rujna namjeravaju provesti pretragu u generalnom konzulatu u San Franciscu, uključujući i domove zaposlenika koji žive u zgradi i koji imaju imunitet", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

Obiteljima je rečeno da moraju napustiti zgradu u roku od 10 do 12 sati, dodala je.

Zakharova je istaknula da Rusija zadržava pravo poduzimanja mjera odmazde. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene