Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nuklearno naoružanje

Američke atomske bombe u Njemačkoj: "Znamo što nam je činiti, spremni smo"

nuklearno oružje (Ilustracija: AFP)
nuklearno oružje (Ilustracija: AFP)
U bazi Bundeswehra u Njemačkoj piloti desetljećima vježbaju za slučaj da moraju ispaliti nuklearne bombe.

Zbog rata u Ukrajini Njemačka se ne namjerava odreći američkog atomskog oružja koje je smješteno u zemlji. U bazi Bundeswehra u Njemačkoj piloti desetljećima vježbaju za slučaj da moraju ispaliti nuklearne bombe.

Thomas Schneider (56) pukovnik je njemačkih zračnih snaga i komandant 33. taktičkog krila njemačkog ratnog zrakoplovstva. Schneider već 25 godina leti na Tornadu, zrakoplovu koji ima poseban zadatak. Naime, Bundeswehr je obvezan u slučaju krajnje nužde imati avione koji mogu biti naoružani američkim nuklearnim oružjem.

Otkriva da će uskoro dobiti avione pete generacije. "F-35 je jedan od najboljih koje imamo u NATO-u. Ponosni smo i radujemo se što ćemo ga tu dobiti", kaže Thomas Schneider za Deutche Welle.

Njemačka ulaže milijarde eura u vojsku. Od ruske agresije na Ukrajinu u vladajućim redovima više nitko ne priča o Njemačkoj bez atomskog oružja. Jedna anketa kaže da su i Nijemci – ranije vrlo kritički raspoloženi prema atomskim bombama – danas u većini za to da se američke nuklearne bombe tipa B61 zadrže u bazi Büchel na zapadu Njemačke.

"Znamo što nam je činiti. Naš zadatak je nuklearno odvraćanje u sklopu NATO-a. To treniramo više od četrdeset godina. Spremni smo", kaže Schneider i dodaje da se nada kako nikada neće morati dati naredbu za ispaljivanje atomskog oružja.

Inače, preko vikenda je grupica ljudi napravila protestni kamp ispred baze. Dvanaest mirovnih aktivista pravi cvijeće i druge simbole mira. 

"Dok god ima atomskog oružja, to znači da će ono kad-tad biti upotrijebljeno“, kaže aktivist. "Moramo to spriječiti", govori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitali smo stručnjake Koliko su ozbiljne ruske prijetnje nuklearnim oružjem? "Putin je veliki glumac. I mrzi sve koji mrze njega"

Inače, malo mjesto Büchel živi od prisutnosti vojske. 

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov (Foto: AFP) Pitanja koja zabrinjavaju SAD Rusija priprema odgovore na američka pitanja o nuklearnom sporazumu

Werneru Gevenichu (65), ne smeta što živi u blizini nuklearnog oružja. "Ako dođe do atomskog rata, onda smo ionako svi gotovi, živjeli mi pored baze ili daleko od nje", poručuje. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene