Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključna za planiranje

Duboko pod zemljom: Američka vojna baza skrivena na Aljasci zadnja je linija obrane od Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udaljena Aljaska poznatija je po svojoj prirodnoj ljepoti nego po ključnom mjestu za vojno planiranje. No, duboko pod zemljom, tu je skrivena i američka vojna baza.

Tvrđava Greely, koja se nalazi više od 500 kilometara sjeverno od Anchoragea, smatra se posljednjom linijom obrane od napada Sjeverne Koreje i njezini sustavi spremni su zaštititi SAD.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača Sjeverna Koreja ispalila projektile nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila nove balističke projektile: "Ratne provokacije SAD-a su na crvenoj liniji"

Snažno čuvani silosi sadrže raketne interceptore (GBI) na tlu koji imaju sposobnost pucati u potencijalni raketni sustav. Kyung Lah iz CNN-a sastao se s posadom baze koja sadrži GBI i razgovarao s onima koji rade tamo. Pukovnik Kevin Kick, zapovjednik 100. raketne obrambene brigade, otkriva na koji način će to funkcionirati u slučaju mogućeg napada.

Pukovnik Kick izjavio je za CNN da ''bijele školjke'' oko silosa imaju mogućnost vrlo brzog otvaranja. "Odmah biste vidjeli bljesak plamena kao da GBI napušta cijev nevjerojatnom brzinom", rekao je. Interceptor je osmišljen na način kako bi mogao uništiti nuklearno oružje čak i u svemiru.

Pukovnik Kick rekao je Lahu da "ima 100 posto povjerenja u funkcioniranje raketnog sustava", usprkos mješovitoj stopi uspjeha u testiranju. Izvješće iz 2014. godine u Los Angeles Timesu također je postavilo pitanja o tome koliko je učinkovit obrambeni sustav od 40 milijardi dolara, ističući kako se na njega "nije moglo osloniti".

Istraživanje koje je proveo Timesa pokazalo je kako nije zajamčeno da sustav može pogoditi metu. Zaključeno je da se raketni štit ne može osloniti na "čak i pažljivo napisane testove koji su mnogo manje izazovni nego stvarni napad". U iatrsživanju je Times, kako je napisano koristio vlasine zapise.

Uporište

Tvrđava Greely, baza vojske iz Drugog svjetskog rata koja je ponovno otvorena 2004. godine, udaljena je 6115 kilometara od Pyongyanga. To je samo jedan od dva kompleksa proturaketne obrane u zemlji s populacijom od oko 500 ljudi.

Kalifornijska zračna baza Vandenberg koristi se kao sigurnosna kopija. U intervjuu iz 2013. godine, glasnogovornik Agencije za raketnu obranu na Aljasci, Ralph Scott rekao je da je središnja Aljaska idealno mjesto za projektilnu bazu. "Aljaska je poput vrha svijeta, a jedini način na koji ju možete gledati kao korisnu za proturaketnu obranu bio bi pogled na globus", rekao je.

"Možete vidjeti putanje iz Sjeverne Koreje i Irana kako bi došli do SAD-a", dodao je. 160 km od Fairbanksa, najvećeg grada na Aljasci, samo je jedna autocesta. Stalno je smrznuta, čak i usred ljeta.

SAD je na visokom stupnju pripravnosti nakon što je Sjeverna Koreja u utorak ispalila balističku raketu koja je preletjela Japan i pala u more.

Državni mediji Sjeverne Koreje izvijestili su kako je Kim Jong-un zatražio još lansiranja balističkih raketa u Tihi ocean. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako su "sve opcije na stolu". Predsjednik je također rekao da razgovor sa Sjevernom Korejom "nije opcija", budući da je američka vojska uspješno provela raketne testove s havajske obale. Sjedinjene Države ispalile su niz balističkih raketa u testu provedenom na havajskoj obali u znak demonstracije sile protiv tajnovitog režima.

Test je provodila agencija za raketnu obranu i pomorci američke ratne mornarice. U priopćenju, ravnatelj Agencije za raketnu obranu, Sam Greaves pohvalio je uspješne testove. SAD je također proveo testiranje svojih B61-12 gravitacijskih bombi, razvijenih pod vodstvom Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost, u Nevadi ovog tjedna. Bomba je nazvana "najskuplja nuklearna bomba ikada napravljena" te je sposobna pogoditi ciljeve preciznije od prethodnih verzija, piše News.com.au.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene