Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Big Brother

Američka vlada će prisluškivati Facebook, Skype i BlackBerry

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da ljudi sve više komuniciraju preko interneta američka vlada želi progurati zakon kojim bi i tamo mogli prisluškivati građane.

Naravno, samo u slučajevima sumnje u povezanosti s terorizmom i kriminalom. Naime, službenici žele od Kongresa da učini sve da se poruke i razgovori preko BlackBerrya i Facebooka, kao i Skypea, mogu dekodirati te preslušavati.

>> Ultimatum Blackberryju: Novi rok 60 dana

Prijedlog zakona Obamina administracija planira podastrijeti pred zakonodavce sljedeće godine, no javnost muči granica između potreba sigurnosti i zadiranja u privatnost. 'Oni zapravo traže od nas da redizajniramo jedinstveni pristup internetu. Žele vratiti vrijeme i učiniti da internet funkcionira kao nekad telefon', izjavio je za New York Times potpredsjednik Centra za demokraciju tehnologije James X. Dempsey.

Istražitelji su već nekoliko godina zabrinuti oko promjena koje im donosi razvoj komunikacije na internetu jer im se stalno otežava nadzor. Tako čelnici FBI-a, ministarstva pravosuđa, NSA-a i Bijele kuće planiraju skori sastanak na kojem će se dogovoriti o detaljima.

Planira se suradnja i s kanadskim proizvođačem BlackBerrya, Motion koji su već zbog nemogućnosti nadziranja poruka na svojim mobitelima imali problema s Dubaijem i Indijom. U SAD-u već postoji zakon po kojem telefoni moraju imati pristup nadziranju te se sada svim slilama trude da isti princip provedu i na internetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene