453667
453667
453667
453667
453667

DAYTONSKI SPORAZUM Američka veleposlanica o ocjenama Grabar-Kitarović

  • , 15.10.2016., 12:37
  • Autor:
  • komentara

Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack poručila je da SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma.

 
 
 
 
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: AFP)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: AFP)

SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u Bosni i Hercegovine a promjene koje su toj zemlji potrebne treba provoditi kroz prilagodbu standardima koji vrijede u demokratskim državama, posebice članicama Europske unije, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack komentirajući ocjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o prevladanosti mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U intervjuu koji su u subotu objavile banjolučke "Nezavisne novine" Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnov je mira koji u BiH traje već 21 godinu.

"Kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile EU-u, sve su one prošle i proces socijalno-ekonomskih reformi ali u određenom trenutku i proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a. I o tome smo i ranije govorili. Kada pogledate Hrvatsku, koja se nedavno pridružila EU-u, ona je morala u nekoliko navrata usvojiti čitav niz amandmana u svoj ustav da bi ga uskladila s europskom pravnom stečevinom", kazala je američka veleposlanica.

Dodala je kao je isključivo na građanima BiH odlučiti kakve točno promjene žele odnosno kako je izbor imeđu "većeg paketa" i postupnih promjena kroz svako od pregovaračkih poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Cormack je ponovno osudila provedbu referenduma u Republici Srpskoj od 25. rujna istaknuvši kako se takvo što ne bi smjelo ponoviti.

"Moramo otkloniti prijetnje budućim referendumima, moramo otkloniti prijetnju referendumom o secesiji", kazala je američka veleposlanica upozoravajući kako u protivnom postoji rizik od neuspjeha provedbe plana gospodarskih reformi koje su ključne za stabiliziranje stanja u BiH. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se