Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne reforme

'Problemi američke tajne službe su duboki i ne može ih riješiti nova ograda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkoj tajnoj službi nužno je potreban preustroj koji podrazumijeva i vanjskog čelnika, povećanje broja agenata i intenziviranje obuke, a radi bolje zaštite Bijele kuće, stoji u novom izvještaju koji sugerira i podizanje bolje ograde oko sjedišta američkog predsjednika.

Izvještaj spominje duboke probleme na vrhu tajne službe, tijela koje je zaduženo za zaštitu američkog predsjednika i drugih visokih državnih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trenirali bi Tajna služba želi osam milijuna dolara za izgradnju replike Bijele kuće Slika nije dostupna U tijeku istraga Panika u Bijeloj kući: Stigla sumnjiva pošiljka

"Neke od promjena tiču se izoliranih problema za koje postoje dobro definirane mogućnosti rješavanja, a drugi će zahtijevati dodatne studije koje će, nadamo se, provesti nova i dinamična uprava koja će tajnu službu voditi prema budućnosti", kaže se u sažetku toga tajnog izvještaja.

Ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson imenovao je u listopadu četveročlano tijelo za nadzor jer je 19. rujna jedan vojni veteran iz iračkoga rata preskočio ogradu Bijele kuće i s nožem u ruci pretrčao preko travnjaka i ušao duboko u zgradu prije nego što ga je uspio zaustaviti agent koji i nije bio na dužnosti.

Američki Senat blokirao reformu NSA

Taj je incident povod prve preporuke iz izvještaja: "Što prije" podignuti bolju ogradu. Ograda bi trebala biti najmanje 120 do 150 centimetara viša i u gornjem dijelu biti zakrenuta prema van kako bi agenti imali više vremena da ocijene opasnost od skakača.

No problemi tajne službe, dodaje se, "dublji su i ne može ih riješiti nova ograda".

Novo je vodstvo presudno za promjenu unutar te službe koju izvještaj opisuje kao izrazito zatvorenu. Direktor koji neće biti vezan za tradiciju službe i ovisan o osobnim odnosima nužan je kako bi iskreno procijenio rad i potaknuo uvođenje odgovornosti za rad.

Zadnja direktorica Julia Pierson dala je zbog žestokih kritika 1. listopada ostavku. Slučaj skoka preko ograde dogodio se samo dan pošto je otkriveno da je prije toga u rujnu u Atlanti u dizalu s predsjednikom države Barackom Obamom bio naoružani privatni zaštitar s kaznenim dosjeom, što je kršenje pravila službe.

Julia Pierson bila je na tome poslu tek 18 mjeseci, a postavljena da bi očistila tajnu službu od loših običaja pošto je 2012. tijekom predsjedničkog posjeta Kolumbiji otkriveno da je više od desetorice agenata platilo prostitutku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene