453262
453262
453262
453262
453262

Američka policija pratila prosvjednike preko društvenih mreža

  • , 12.10.2016., 11:52
  • Autor:
  • komentara

Američka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisničke podatke s glavnih društvenih mreža - Twittera, Facebooka i Instagrama kako bi pratila prosvjednike u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu, navodi se u izvješću Američke unije za civilne slobode (ACLU).

 
 
 
 
FOTO: Thinkstock
FOTO: Thinkstock

Kao odgovor na nalaze Američke unije za civilne slobode (American Civil Liberties Union - ACLU), Facebook koji posjeduje Instagram te Twitter onemogućili su pristup svojim podacima Geofeediji - servisu za geolociranje sadržaja s društvenih mreža koji je pružao podatke policiji.

Incident dolazi uslijed rastuće zabrinutosti potrošača i nadzornih tijela oko toga kako se on-line podaci koriste i koliko usko tehnološke kompanije surađuju s vladom na području nadzora.

Nadzirali prosvjednike

Izvješće navodi da je geofeedia koristila svoj proizvod praćenja društvenih mreža kao alat za nadzor prosvjednika. Geofeedijin proizvod omogućuje klijentima da prate objave s društvenih mreža povezane s određenom lokacijom. Iz tog servisa nisu željeli ništa komentirati.

Prema podacima ACLU-a, geofeedia surađuje s više od 500 agencija za provedbu zakona i agencija za javnu sigurnost diljem zemlje.

ACLU posjeduje e-mail u kojem geofeedia citira baltimorskog narednika Andrewa Vaccaroa koji je rekao da su policijske snage presrele djecu s ruksacima punima kamenja nakon što ih je geofeedijin tim upozorio na ''ćaskanja'' iz lokalne srednje škole.

Baltimore je lani u svibnju zahvatila pobuna protiv policijske brutalnosti nakon smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca Freddieja Graya koji je umro nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

"Veliki uspjeh"

U listopadu 2015., geofeedijin zaposlenik se u e-mail poruci pohvalio "velikim uspjehom" koji su ostvarili prateći rasno uzrokovane proteste nakon što je u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, bijeli policajac upucao afroameričkog tinejđera Michaela Browna 2014.

Prema ACLU-u, Facebook i Instagram onemogućili su geofeediji pristup svojim podacima 19. rujna. (Hina)

"Ovaj developer je imao pristup samo onim podacima koje su ljudi odabrali da budu javno dostupni. Njihov pristup podacima je podređen ograničenjima iz naše platforme privatnosti koja ocrtava što očekujemo od developera koji dobivaju podatke preko Facebooka", istaknula je glasnogovornica Facebooka u izjavi.

Nakon ACLU-ovog izvješća Twitter je objavio da je odmah obustavio geofeediji pristup njihovim podacima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se