Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'ISIS mora biti uništen'

AMERIČKA ODMAZDA 14 zračnih udara na džihadiste nakon što su zaprijetili da će ubiti i drugog američkog taoca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intenzivniji zračni udari Amerikanaca na ISIS dolaze u trenutku kada su džihadisti ubili jednog američkog novinara i zaprijetili pogubljenjem drugog.

Američke snage su izvele 14 zračnih napada na Islamsku državu na sjeveru Iraka pošto su džihadisti u utorak zaprijetili da će ubiti i drugog američkog taoca, priopćilo je u srijedu američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok i za srednju Aziju.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Slika nije dostupna Britanski general "Koalicija ubija džihadiste brže nego što ih IS stvara"

Bombardiranje uz pomoć lovaca i bespilotnih letjelica bilo je usredotočeno na okolicu brane u Mosulu koju su u nedjelju kurdske snage preuzele iz ruku džihadista. U tim zračnim udarima uništeno je šest (transportnih vozila) Humvee, tri položaja s improviziranim eksplozivnim napravama, jedan minobacač i dva kamiona džihadista, dodaje Centcom.

VIDEO Mudžahedin brutalno ubio novinara, prijete ubiti i drugog

Sjedinjene Države su od 8. kolovoza izvele ukupno 84 zračna napada u Iraku, među kojima 51 kao potporu iračkim snagama blizu brane u Mosulu, dodaje Centcom.

'Iračke i kurdske snage surađuju kako bi proširile svoj nadzor nad tim područjem', ističe još vojno zapovjedništvo.

'Za ubojstvo američkog novinara odgovoran je Britanac'

Ovi novi udari dolaze u času kada je Islamska država, ultraradikalna skupina koja u Siriji i u Iraku želi uspostaviti kalifat, objavila na internetu videosnimku pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja.

Na toj snimci džihadisti prijete i pogubljenjem drugog Amerikanca, Stevena Sotloffa, kao odgovor na američke zračne udare.

Predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da će SAD biti 'oprezan i neumoljiv. Kada su Amerikanci bilo gdje ugroženi, činimo sve kako bi se pravda zadovoljila'.

Državni tajnik John Kerry osudio je ubojstvo Foleya te je poručio da se 'Amerika neće nikada povući pred takvim zlom kakav je ISIL'. 'ISIL i zlo koje predstavlja moraju biti uništeni. Oni koji stoje iza ovog odvratnog zločina bit će pozvani na odgovornost', stoji u Kerryjevoj izjavi.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene