Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema policijski dosje

Alžirac osumjičen za napad na francuske vojnike nije poznat obavještajnoj službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alžirski državljanin osumnjičen za nalet vozilom na vojnu ophodnju u pariškom predgrađu kojim je ozlijedio šest vojnika, nije poznat francuskoj obavještajnoj službi i nema policijski dosje, rekao je u četvrtak policijski izvor.

Inspektori su u srijedu kasno navečer obavili pretrese na nekoliko adresa istražujući 36-godišnjeg osumjičenika kojega je policija presrela na autocesti 260 kilometara sjeverno od Pariza pošto se automobilom zaletio u vojnu ophodnju u predgrađu Levallois.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Alžirski državljanin osumnjičen za nalet vozilom na vojnu ophodnju u pariškom predgrađu kojim je ozlijedio šest vojnika, nije poznat francuskoj obavještajnoj službi i nema policijski dosje, rekao je u četvrtak policijski izvor.

Incident je bio "hotimičan čin", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb te izvijestio da je otvorena protuteroristička istraga.

Osumnjičenik se zove Hamou Benlatreche i njegovo ime nije na popisu osoba povezanih s radikalnim islamom, rekao je policijski izvor.

"Kada je osumnjičenik na listi, mi to odmah znamo", rekao je izvor i dodao "U ovom slučaju nisu nam dali nikakve naznake da je on na popisu".

Benlatrecheov stric šokiran je viješću o uhićenju nećaka kojega je opisao kao pobožna muslimana.

"Ne mogu vjerovati. To nas je potpuno zapanjilo", rekao je Mohammed Benlatreche za BFM TV.

Napad se dogodio u osam sati ujutro kada je vozač automobila marke BMW, parkiran u pokrajnjoj ulici, pokrenuo vozilo i zaletio se među vojnike koji su krenuli u ophodnju te šest ozlijedio, od kojih tri teško.

Vojnici su sudionici operacije Sentinelle, kako nazivaju vojne pješačke ophodnje francuskom metropolom uvedene nakon niza terorističkih napada zadnje dvije godine.

Napad u srijedu bio je šesti na vojnike u toj operaciji i potaknuo je polemiku o njezinoj opravdanosti s obzirom na smanjenje proračuna za vojsku.

"Sve što je (operacija) polučila je to da je Daeshu (arapski akronim za IS, džihadističku skupinu Islamska država) odredila jasne mete", smatra Vincent Desportes, bivši direktor Francuske ratne škole.

Zagovornici operacije Sentinelle, koja stoji stotine milijuna eura na godinu, ističu da ona odvraća od napada i osigurava veći mir francuskim građanima i turistima.

Jacques Bessy, predsjednik Udruge za obranu vojničkih prava, priznaje da je operacija financijsko opterećenje, ali ističe da je "bitna" no da treba njezino težište staviti na prioritetna područja kao što su "kolodvori, turistička mjesta i bogomolje". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene