Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobođeni taoci u Alžiru

Dramatične ispovijesti: Za vrat su nam vezali eksploziv!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije poznato koliko još taoca drže islamski militanti, ali vojnom operacijom u četvrtak oslobođeno ih je 650, uključujući i 100 stranaca. Mnogi su i sami uspjeli pobjeći. Evo njihovih svjedočanstava.

Otmica stranih i alžirskih radnika u plinskom postrojenju In Amenasu, jedna od najvećih međunarodnih talačkih kriza posljednjih desetljeća u subotu je ušla u svoj četvrti dan. Islamisti koji stoje iza otmice povezuju se s al-Kaidom.

Pročitajte i ovo Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene" Slika nije dostupna 32 mrtva terorista Alžir: Potvrđeno 25 mrtvih talaca, ali strahuje se da je taj broj mnogo veći

Na slobodi je i šest Amerikanca koji su se zatekli na tom području u vrijeme opsade, a oni su ili pobjegli ili oslobođeni, javlja CNN. Nije poznato koliko ih se još u ovom trenutku nalazi na uzurpiranom plinskom postrojenju.

Na početku opsade, militanti naoružani AK-47 zapadnjake su stavili u jednu grupu i vezali ih, rekli su preživjeli. Jedan od taoca koji je uspio pobjeći je i Regis Arnoux koji je na postrojenju vodio catering. On je ispričao da su mnogi pobjegli tako što su se prerušili u lokalno stanovništvo.

>> Alžir: Otmičari traže pregovore o Maliju i razmjenu

Nekim su taocima otmičari vezali eksploziv oko vrata te im povezali oči kako ne bi vidjeli gdje su i što se događa. U jednom su ih trenutku ukrcali u džipove, ali dogodila se prometna nesreća, pa ih je nekolicina tada vidjela priliku za bijegom. Među njima je bio i Stephen McFaul. On je rekao kako je nekoliko džipova eksplodiralo i misli da nitko u njima nije preživio, s obzirom na to da su bili vezani eksplozivom.

Vijeće sigurnosti osuđuje uzimanje talaca u Alžiru

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je uzimanje talaca na plinskom polju na jugu Ažira koje je djelo islamista povezanih s al-Kaidom. 'Vijeće sigurnosti osuđuje na najsnažniji mogući način teroristički čin na In Amenasu, u Alžiru', kaže se u izjavi koju je usvojilo petnaest zemalja Vijeća sigurnosti UN-a. Vijeće poziva zemlje da 'aktivno surađuju s alžirskim vlastima'.

U izjavi se također kaže da mjere koje se poduzimaju protiv terorizma trebaju poštivati 'međunarodne zakone' kada se radi o 'ljudskim pravima' i o 'izbjeglicama'. Vlade više zemalja čiji su državljani uzeti za taoce u In Amenasu pozvale su Alžir da učini sve što je moguće kako bi se zaštitili životi talaca.

Japan održao krizni sastanak zbog talačke krize u Alžiru

Japanski premijer Shinzo Abe održao je u subotu ujutro krizni sastanak vlade zbog talačke krize u Alžiru, skrativši turneju po Aziji, prenijela je agencija Kyodo. 'Želio bih dati čvrsti odgovor', rekao je Abe, pozivajući da se nastave napori kako bi se dobile precizne informacije o stanju s taocima, među kojima se navodno još uvijek nalazi i jedan Japanac.

Zbog te krize, premijer je skratio prvu turneju po inozemstvu otkad je preuzeo dužnost 26. prosinca prošle godine.

Krizni sastanak japanske vlade održan je u Tokiju gotovo istovremeno s washingtonskim susretom američke državne tajnice Hillary Clinton i šefa japanske diplomacije Fumia Kishida.

'Za Japan, terorizam je potpuno neprihvatljiv', rekao je Kishido na zajedničkoj konferenciji za novinare. Međutim, nastavio je, 'japanska vlada zatražila je od alžirske vlade da stavi sigurnost i živote talaca kao svoj prvi prioritet'.

Kada se radi o broju stranaca koji su još u rukama otmičara, izvori koje navodi mauritanska novinska agencija ANI govore o njih još sedam: tri Belgijca, dva Amerikanca, jednom Japancu i jednom Britancu. Alžirski sigurnosni izvor kazao je da je još desetak osoba u rukama otmičara, ali nije pojasnio radi li se o strancima.

Uz nekoliko stotina alžirskih radnika, u srijedu su na plinskom polju In Amenas oteta 132 stranca, među njima Amerikanci, Britanci, Japanci, Francuzi, jedan Irac, Norvežani i Filipinci. Sudbina najmanje deset Japanaca i osam Norvežana još nije poznata.

Alžir je u petak pokrenuo operaciju oslobađanja taoca a u tom je pokušaju bilo i ubijenih. Jedan je izvor sigurnosti u petak navečer kazao da je rezultat pokušaja oslobađanja talaca 12 ubijenih talaca i 18 ubijenih otmičara, stotinjak oslobođenih talaca - od 132 stranca - kao i 573 oslobođena Alžirca. Taj izvor nije pojasnio koji su stranci među ubijenima, ali francuski je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao da se među njima nalazi jedan Francuz. Clinton u Washingtonu nije govorila o broju eventualnih američkih žrtava.

Vlade zapadnih zemalja u petak su izrazile prosvjed jer nisu bile unaprijed obaviještene o operaciji alžirskih snaga.

Talačka kriza i dalje traje

Broj i sudbina žrtava otmice još nije utvrđena, a alžirska vlada dužnosnike zapadnih zemalja drži podalje od mjesta sukoba. Razna izvješća govore o ubijenih 12 do 30 talaca i ističu mogućnosti da se desecima još ne zna sudbina, uključujući Norvežane, Britance, Amerikance i Japance. U postrojenju je bilo i radnika iz Francuske, Irske, Rumunjske, s Filipina i drugih zemalja.

U petak navečer alžirska vojska imala je pod kontrolom sve smještajne barake i zgrade u In Amenasu dok su se islamisti zabarikadirali u samom proizvodnom dijelu s nepoznatim brojem talaca.

Podsjećamo, stotine alžirskih i zapadnih radnika nalazile su se u In Amenasu u srijedu ujutro u trenutku napada islamista koji tvrde da žele obustavu francuske vojne intrevencije u Maliju. Veliki dio ih je pobjegao u četvrtak kada je alžirska vojska pokrenula svoju akciju, ali ih je nepoznat pritom i poginuo.

Čelnici Britanije, Japana, Norveške i ostalih zemalja čiji su sunarodnjaci u postrojenju gnjevni su i frustrirani što ih alžirska vlada nije unaprijed obavijestila o akciji i zbog zadržavanja informacija o njezinim posljedicama.

Alžirska vojska zasad je odustala od daljnjih napada i pokušava dogovoriti mirno rješenje krize s preostalim islamistima zabarikadiranim u proizvodnom dijelu In Amenasa, javila je alžirska novinska agencija u petak navečer pozivajući se na izvor u službi sigurnosti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene