Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalno u Vatikanu

Atentator na papu protjeran iz Italije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Atentator na papu Ivana Pavla II, Ali Agca, položio je cvijeće na njegov grob i zatražio susret s njegovim nasljednikom, papom Franjom.

Jedan talijanski sud u ponedjeljak je odlučio protjerati iz Italije atentatora na papu Ivana Pavla II, Turčina Alija Agcu, koji je u petak posjetio papin grob.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Ali Agca je u petak, više od 33 godine od atentata na Ivana Pavla II, položio cvijeće na njegov grob i zatražio susret s njegovim nasljednikom, papom Franjom. Sukladno odluci suda, 56-godišnji Turčin treba se u ponedjeljak na večer vratiti u Tursku.

Agcu je talijanska policija uhitila zbog ilegalnog ulaska u zemlju i vikend je proveo u centru za ilegalne imigrante u blizini Rima. U razgovoru s novinarima rekao je da želi nastaviti put u Portugal i ondje posjetiti hodočasničko mjesto Fatimu.

Papa molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane

Vlasti u Vatikanu pokušavaju otkriti kako je Agca dospio u Vatikan, pišu talijanski mediji. Novinarima je rekao da je s prijateljima autom preko Grčke dospio u Austriju, odakle je otputovao u Rim.

Agca je zbog atentata na poglavara Katoličke crkve osuđen na doživotni zatvor. Nakon što ga je 2000. pomilovao tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, Agca je protjeran u Tursku. Agca pripada desno radikalnoj turskoj skupini "Sivi vukovi". U Turskoj je zbog ubojstva novinara i zbog drugih zločina ponovno osuđen na doživotni zatvor, ali je početkom 2010. pušten na slobodu.

Za vrijeme posjeta pape Franje Turskoj prije mjesec dana, Agca se pokušao susreti s njime, ali je njegov zahtjev odbijen, kao i zahtjev za audijenciju prošlog vikenda u Vatikanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene