Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O humanitarnom stanju

Alep: U petak hitan sastanak VS-a na zahtjev Francuske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a hitno će se sastati u petak na traženje Francuske, kako bi se razmotrilo humanitarno stanje u sirijskom gradu Alepu, rekli su diplomati u četvrtak.

To će biti zatvoreni sastanak o evakuaciji tisuća civila i humanitarnoj pomoći stanovnicima Alepa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nužan prekid vatre UN-ov izaslanik za Siriju upozorava: Idlib bi mogao postati novi Alep Slika nije dostupna Koridor dug 21 km POČELA EVAKUACIJA "Očekuje se da će se iz Alepa evakuirati oko 50.000 ljudi"

Francuski veleposlanik Francois Delatrre je pred novinarima govorio o europskoj inicijativi o raspoređivanju međunarodnih promatrača zaduženih za nadzor stanja u tom gradu na sjeveru Sirije.

"Francuska i Njemačka i drugi europski partneri usko surađuju oko prijedloga osiguranja evakuacije civila i humanitarnom pristupu" u Alep, rekao je.

On je ocijenio da je važnije nego ikada da se rasporede međunarodni promatrači pod okriljem UN-a za nadzor evakuacije.

Šef humanitarnih operacija UN-a Stephene O'Brien u petak će informirati veleposlanike 15 zemalja Vijeća o stanju u Alepu.

Prve evakuacije pobunjeničkih četvrti Alepa su počele u četvrtak dvama konvojima, a iz Pariza su pak u četvrtak krenula dva kamiona s prvom pomoći i građevinskim materijalom prema Siriji, kako bi se pomoglo onima koji bježe iz Alepa. Kopnom će preći oko 4.000 kilometara.

"Cilj je opskrbiti bolnice kako bi se mogle suočiti s povećanim zahtjevima ljudi koji će stići", rekao je Chadi Homedan, liječnik i član francuske nevladine medicinske organizacije UOSSM. Drugi kamion sadrži materijal za obnovu zdravstvenih centara uništenih u napadima.

U Bruxellesu, na europskom summitu je francuski predsjednik Francois Hollande naglasio da je hitno potrebno evakuirati što više stanovnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene