Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Aleksandar Vulin

'Srbija neće šutjeti i dopustiti da joj se drže lekcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je u subotu da Srbija želi graditi najbolje odnose s Hrvatskom s kojom ne želi polemiku i sukob, ali neće šutjeti dok joj se drže lekcije, a hrvatskim dužnosnicima savjetovao da prije nego spomenu Srbiju pogledaju u vlastito dvorište.

"Prije nego što spomenu Srbiju, hrvatski dužnosnici trebaju pogledati u svoje dvorište i vidjet će da imaju puno razloga baviti se sobom i svojom sudskom praksom, a Srbiju neka ostave na miru", citiraju elektronički mediji Vulinovo priopćenje.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Kako se navodi, Vulin je, reagirajući na izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da Srbija omogućavanjem suđenja ubojicama policajaca u Borovu Selu može dokazati svoj europski put, istaknuo da se u Srbiji "ratni zločini dokazano procesuiraju”. Usto nabraja slučajeve u kojima to Hrvatska nije učinila.

'Bljesak' je uspješno završio, a onda je uslijedila osveta srpskih pobunjenika

"Predstavnici zemlje koja slavi dan kada je protjerala 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti trebali bi znati da ne treba kritizirati zemlju u kojoj se ratni zločini dokazano procesuiraju, bez obzira na nacionalnost", istaknuo je ministar Vulin, uz ocjenu da, s obzirom na sve učestalije izjave njezinih dužnosnika, Hrvatska nema "ni većih ni važnijih problema i tema" od Srbije.

Po riječima srbijanskog ministra, zločini počinjeni na Koranskom mostu, Lori, Medačkom džepu, Pakračkoj poljani, u akcijama Bljesak i Oluja, još čekaju da budu rasvijetljeni i kažnjeni, ali prije svega da ih prizna i osudi hrvatska javnost.

Srbija neće šutjeti

"Prije nego se zatraži od Srbije da dokazuje svoju europsku opredijeljenost hrvatski ministar najprije treba dokazati svoju europsku opredijeljenost tako što će osigurati poštivanje zakona i omogućiti da Srbi u Vukovaru bez straha od nasilja mogu čitati ćirilicu na javnim zgradama", naveo je u svom priopćenju srbijanski ministar Vulin, naglasivši kako "Europa znači poštivanje zakona i ista prava, bez obzira na naciju".

"Srbija hoće graditi najbolje odnose s Hrvatskom i ne želi polemiku i sukob, ali neće ni šutjeti i dopustiti da joj se drže lekcije”, naveo je ministar Vulin.

Podsjećamo, na obilježavanju obljetnice ubojstva hrvatskih policajaca u Borovu 1991., potpredsjednik hrvatske vlade poručio je ranije u petak srbijanskim vlastima da omogućavanjem suđenja krivcima za ubojstvo dvanaestorice policajaca u Borovu imaju priliku dokazati svoj europski put.

"I to je jedino ispravno što mogu napraviti", ustvrdio je Ostojić.

'Dođite k nama, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje'

Ministar Vulin je i početkom travnja slao slične poruke hrvatskim dužnosnicima, također uz poruku kako "Srbija s Hrvatskom želi najbolje moguće dobrosusjedske odnose", pozivajući tada hrvatskog premijera Zorana Milanovića da prevlada svoju sujetu i dođe u Beograd, te kaže sve šta misli o Srbima i Srbiji.

Vulin je tada, reagirajući na Milanovićevu izjavu o zahtjevu iz Haaga da se Vojislav Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, hrvatskog premijera pozvao u Srbiju te mu poručio da rješenje svih problema Hrvatske nije u tome da govori protiv Srbije, već u reformama i održavanju dobrosusjedskih odnosa s ostalim zemljama u regiji.

Vulin je hrvatskog premijera podsjetio da njegov srpski kolega Aleksandar Vučić "nema problem doći u Hrvatsku” i reći šta misli.

"Dođite k nama, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje", rekao je početkom travnja Vulin novinarima, zatraživši da Milanović "objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga", već da su "bježali pred jamom" i "bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom" kojeg, kako je rekao, Milanović naziva "anđelom".

On je hrvatskom premijeru poručio i da probleme u Hrvatskoj neće riješiti kritiziranjem Srba i Srbije, te da neće postati ni bolji čovjek ni bolji političar tako što će "na Srbiju bacati kamenje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene