442176
442176
442176
442176
442176

Vučić: Neću Hrvatima prešutjeti neistine oko blokade Srbije

  • , 03.07.2016., 20:52
  • Autor:
  • komentara

Srbijanski premijer u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je uoči summita u Parizu kako će taj skup biti prilika da se Hrvatskoj ukaže na neistine kojima se služila kako bi blokirala Srbiju na eurointegracijskom putu, izvjestila je u nedjelju beogradska TV Pink.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)

Uoči 3. summita političkih vođa zapadnog Balkana i EU-a u Parizu, Vučić je za televiziju rekao kako pretpostavlja da će "Hrvati ponoviti ono što su i do sada govorili" u svezi s blokadom Srbije, ali će sada na to dobiti i odgovor.

"Nisam netko tko će prešutjeti i ne ukazati im na sve neistine kojima su se služili u prethodnom razdoblju, objašnjavajući tobožnje razloge za zaustavljanje i blokiranje Srbije, ali i onim drugima koji su se pravili da ih ne podržavaju i koji su se pravili da su ljuti zbog njihovih reakcija, a sve to im je prilično odgovaralo", izjavio je za TV Pink Vučić u Parizu.

Vučić je naglasio i da Srbija ne mijenja svoj pravac "na dnevnoj ili mjesečnoj razini", te da ostaje na putu europskih integracija.

"Kao što nismo uvodili sankcije Ruskoj Federaciji ni kada nije bilo lako izdržati pritiske, tako nećemo mijenjati svoj europski put zato što nam se neka odluka nije dopala. To je naš strateški put", rekao je Vučić. Komentirajući teme summita u Parizu, Vučić je rekao kako će biti riječi "o politici i europskom putu, posebice poslije Brexita".

"Na nama je da izvučemo najbolje za Srbiju", rekao je Vučić, naglasivši da će Srbija, poštujući sve ostale, "predstaviti šta je učinila do sada te planove za predstojeće razdoblje".

Summit u Parizu je prilika da se razgovara o problemima, ne treba ih skrivati pod tepih, rekao je Vučić. On drži kako će Pariz biti prilika i da se postavi pitanje europskim dužnosnicima o daljnjem napretku Srbije u europskim integracijama i zatraži objašnjenje "šta je smisao" aktualnog odnosa prema Beogradu.

"Ne mislim da je pitanje života ili smrti hoće li nam netko otvoriti poglavlja danas, sutra ili prekosutra, ali mislim da je to važan signal koji pokazuje poštujete li jednu zemlju, njene građane, vladu, njezino zalaganje i rad. To će biti jedna od tema, sa svima ću, nadam se razgovarati i nasamo...o svim problemima i da ih ne guramo pod tepih", rekao je Vučić.

Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovaračka poglavlja, koje je nizozemsko predsjedništvo planiralo otvoriti do kraja svog predsjedanja i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje je počelo u petak.

Vučić je također spomenuo da su pred regijom značajni datumi - 11. srpnja "kad će tenzije ponovo biti podignute zbog Srebrenice i 4. kolovoza, kad će Hrvati slaviti, a Srbi žaliti -to je za njih najsretniji, a za nas je svakako jedan od najtužnijih dana u srpskoj povijesti".

"To su stvari koje moramo gledati kako da prevladamo i umjesto da stalno pričamo o 1995. da pokušamo pričati o 2025. i svemu onome što trebamo učiniti", rekao je Vučić.

Kako je prenijela agencija Tanjug, Vučić je u nedjelju popodne doputovao u Pariz, gdje će u ponedjeljak sudjelovati na skupu lidera zapadnog Balkana i EU-a.

U Parizu će se okupiti izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija). (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se