450205
450205
450205
450205
450205

Vučić otkrio čega se boji i što mu je san

  • , 14.09.2016., 17:15
  • Autor:
  • komentara

Nestabilnost Balkana je "jedino čega se boji" srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je u srijedu opetovao za AFP svoju europsku opredijeljenost, unatoč protivljenju dijela građana članstvu u Europskoj uniji.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)

"Ne bojim se budućnosti što se tiče gospodarstva. Jedino čega se bojim je regionalna nestabilnost", rekao je Vučić u razgovoru uoči posjeta Francuskoj u srijedu i u četvrtak.

Ponovio je da će se njegova zemlja usprotiviti članstvu Kosova u UN-u. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, ali ju Beograd ne priznaje, uz odobravanje Moskve. No sada je "poraslo povjerenje" između strana, ustvrdio je.

"Ne smatram" da su odnosi Beograda i Prištine "najveći problem na Balkanu", rekao je, izrazivši zabrinutost za "veze Srbije i Bošnjaka" s jedne strane te "Hrvata s njima dvoma" s druge.

"U Srbiji Imamo 250.000 bosanskih muslimana a oni u Bosni imaju milijun Srba", rekao je taj čelnik desnog centra, ponovo izabran u travnju.

"Moj san je carinska unija sa svim balkanskim zemljama", dodao je Vučić. Takva unija "ne bi bila Jugoslavija", istaknuo je, 25 godina nakon sukoba u kojima je poginulo 130.000 ljudi na prostoru bivše Jugoslavije.

"Političko vodstvo Srbije drži da je članstvo u EU-u najbolji put za našu zemlju", rekao je, naglasivši važnost gospodarstva EU-a i njegovih tvrtka u Srbiji.

"No s druge strane, većina" Srba "misli da EU šteti našem državnom interesu, što je činjenica", dodao je. Po anketama, gotovo 50 posto Srba je za članstvo u EU-u. U zemlji je i dalje snažna popularnost tradicionalnog saveznika Rusije.

"Naš strateški cilj je članstvo u EU-u. To nije odluka za ovu ili onu stranu, kao što neki kažu (...) Da, želimo ostati u dobrim odnosima s Rusijom", rekao je Vučić.

Pošto je 1990-ih počeo karijeru kao najbliži suradnik ultranacionalista Vojislava Šešelja, Vučić je postao čelnik desnog centra koji je na vlast došao 2012. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se