Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al-Jazeera odsada i na engleskome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina nakon osnutka katarska satelitska televizija al-Jazeera, poznata i kao "arapski CNN", počinje emitirati program na engleskom jeziku i spremna je konkurirati etabliranim televizijskim kućama kakve su BBC ili CNN.

Od 13 sati u srijedu najgledanija arapska televizija s oko 50 milijuna gledatelja emitirat će 12 sati dnevnog programa na engleskom jeziku, a s 1. siječnjem planira se i cjelodnevni program.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRAĆANJE RELEVANTNOSTI HRT je najavljivao novi model pretplate: Poznato je koliko će iznositi pristojba Novi studio Dnevnika Nove TV najgledaniji dnevnik Dnevnik Nove TV večeras u novom terminu iz novog studija

Izvještavanje će biti "nepristrano i uravnoteženo", obećao je
generalni direktor kuće Wadah Khanfar.

Temeljni televizijski kanal na arapskom jeziku, koji je 1. studenoga proslavio 10. rođendan, revolucionirao je audiovizuelno izvještavanje u arapskome svijetu, a svojoj domovini Kataru, malome emiratu sa 650.000 stanovnika i trećim mjestom u svijetu po zalihama prirodnog plina, izborio je ugledno mjesto na svjetskoj medijskoj sceni.

Zahvaljujući ekskluzivnom praćenju rata u Afganistanu krajem 2001. i emitiranju video snimaka šefa terorističke mreže al-Qaide Osame bin Ladena, al-Jazeera je, osim ugleda, stekla i brojne kritike, jednako iz arapskog svijeta i na Zapadu.

Sjedinjene Države optužuju je da je postala glasnogovornicom najvećih terorista, poglavito u Iraku, gdje je al-Jazeeri rad zabranjen od 2004., podsjeća agencija France presse. No zbog kritičkog izvještavanja ili reportaža iz Tunisa, Jordana, Saudijske Arabije, Alžira ili Bahrenina, neke od tih zemalja zabranile su joj rad, neke na konzultacije povukle svoje veleposlanike iz Katara, neke zatvorile veleposlanstva.

Izraelski list Jerusalem Post u vrlo opseženom članku naslovljenom "al-Jazeera ulazi u 'informacijski rat' - engleskim jezikom", podsjeća na vidovitost katarskog emira, šeika Hamada Bin Khalife Al Thanija osnivača televizijske kuće.

"Katar je mala zemlja, a on je bio mlad čovjek koji je posjetio
zapad, i razumio važnost medija te kao vladar male zemlje bez resursa (osim nafte) shvatio da će al-Jazeera biti njegova vojska, njegov izvor snage. Pokazalo se da je bio u pravu", ocjenjuje profesor komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Haifi Gabriel Weimann.

Al-Jazeeru se držalo "neslužbenim komunikacijskim ogrankom al-Qaide", zbog intervjua s Osamom Bin Ladenom koje je emitirala kao i njegove propagandne videosnimke, podsjeća Jerusalem Post i prenosi da se ona opravdavala kako je materijal emitirala kao "vrlo, vrlo velike vijesti", a ne zato što bi podržavala teroriste.

Citirajući predstavnike izraelske vlade koji su godinama radili s al-Jazeerom, izraelski dnevnik otkriva da se ta kuća ponajprije vodila profesionalnim standardima.

Daniel Seaman, čelnik izraelskog ureda za odnose s javnošću na pitanje je li u svome izvještavanju al-Jazeera bila poštenija prema Izraelu nego CNN i BBC, odgovara: "Apsolutno, bili su mnogi bolji nego CNN ili BBC".

Glasnogovornica izraelskog ministarstva vanjskih poslova Atira Oron kritičnija je i napominje da al-Jazeera "prirodno" krivi Izrael za sve u sukobu s Arapima, ali i da se trudi "pokazati i izraelsku stranu".

Među 800 zaposlenih koliko aktualno ima al-Jazeera 55 je različitih nacionalnosti. Program na engleskom emitirat će se iz četiri ključna ureda: Londona, Washingtona, Kuala Lumpura te iz glavnog sjedišta Dohe, a bit će dostupan putem satelita i na internetu, vidjet će se u Europi i SAD-u, a u prvo vrijeme trebao bi dostići gledanost 40 miljuna ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene