Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novinarstvo nije zločin'

FOTO Globalna podrška novinarima Al Jazeere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježavamo Međunarodni dan podrške novinarima Al Jazeere koji su više od mjesec dana zatočeni u Egiptu zbog optužbi da su manipulirali snimkama i podržavali pokret Muslimanskog bratstva, za koji vlasti tvrde da su teroristička organizacija.

Novinari širom svijeta protestiraju zbog hapšenja novinara Al Jazeere u Egiptu, koji su u pritvoru već drugi mjesec. U četvrtak se obilježava Međunarodni dan akcije za slobodu medija, s mirnim prosvjedima na ulicama uz poruku 'Ako ste ušutkali novinare, hoćete i sve nas ušutkati?'

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan slobode medija Ubijena 44 novinara, još 24 su uspjela preživjeti: Izvještavali su o okolišu Slika nije dostupna Problem o kojem se malo piše i priča Novinarstvo nije zločin

To je poruka koja se proširila diljem svijeta, a u više od 30 gradova ljudi su već izašli na ulice pokazati solidarnost novinarima zatočenima u Egiptu.

Prema navodima Al Jazeere, gotovo stotinu novinara i njihovih prijatelja već se u utorak okupilo ispred Ambasade Egipta u kenijskoj prijestonici Nairobiju u znak podrške pritvorenim novinarima u Kairu. 'Novinarstvo nije zločin', jedna je od parola okupljenih koji su u utorak održali protestni marš ulicama kenijske prijestonice, tražeći da Al Jazeerini novinari budu pušteni iz zatvora.

Prosvjednici u Kairu zapalili sjedište Al Jazeere

Četvorica stranaca, od kojih dvojica Britanaca, jedan Australac i jedan Nizozemac, optuženi su za suradnju s tim Egipćanima te da su im davali novac, opremu i informacije i da su objavljivali lažne vijesti kako bi informirali vanjski svijet da u zemlji traje građanski rat.

Šesnaest egipatskih novinara optuženo je da pripadaju terorističkoj organizaciji i da su povrijedili nacionalno jedinstvo i socijalni mir, navelo je državno odvjetništvo u priopćenju. Od 20 optuženih, osam ih je u zatvoru, a za ostalima se traga.

Umalo nastradali novinari Al Jazeere

Trojica novinara AlJazeere, Australac Peter Greste, Mohamed Adel Fahmy egipatsko-kanadskog podrijetla i Egipćanin Baher Mohamed uhićeni su 29. prosinca u jednom hotelu u Kairu. Državno odvjetništvo ih je optužilo da su u vezi s Muslimanskim bratstvom, koje vlada drži terorističkom organizacijom.

Nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, nove su vlasti pokrenule krvavu represiju protiv njegovih pobornika. Predbacuju Al-Jazeeri da je stala na stranu Muslimanskog bratstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene