Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontraverna kampanja

'Ako vas uhvate pijane za volanom bit ćete silovani u zatvoru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vas uhvate pijane za volanom biti ćete silovani u zatvoru. Tako glasi kontraverzna južnoafrička reklamna kampanja protiv vožnje u alkoholiziranom stanju.

Videospotovi podsjećaju na srcedrapajuće filmove. Krupan i neuredan muškarac gledateljima govori kako 'traži nekog posebnog. Nekog tko će mu pomoći da se s osmijehom nosi s teškim situacijama.' Drugi spot obećava: 'Ove te ruke nikad neće napustiti'. No kada kamera odzumira ruke, u kadru se vidi kako se radi o zatvorskoj ćeliji prenatrpanoj zatvorenicima, koji leže po krevetima i madracima, a na ekranu se pojavi tekst: 'Oni bi te voljeli upoznati. Nikad ne pij i vozi'.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna"

Zbog oglasa su bijesne tamošnje grupe za reformu zatvora, kao i udruge za seksualno nasilje, koje tvrde kako se izruguje zatvorenicima. 'Problem silovanja po zatvorima je realan i ozbiljan, a političari ne čine ništa kako bi ga riješili. Ovaj oglas ne podiže svijest već govori o tome kao o dodatnoj kazni', smatra Rachel Jewkes iz Južnoafričke inicijative za istraživanje seksualnog nasilja.

>> Pijan skrivio dvije nesreće i oba puta pobjegao

Lukas Muntinagh iz Društvene inicijative za reformu zatvora dodaje kako bi negodovanja bila veća da je oglas usmjeren na žene, a ne muškarce, piše Telegraph. 'Htjeli smo pokrenuti kampanju, koja ne samo da podiže svijest, nego i mijenja potrošačevo ponašanje tako da nikad više neće piti i voziti', pojašnjeno jeiz Brandhouse Bevrages, tvrtke koja se bavi proizvodnjom pića i koja je sudjelovala u stvaranju oglasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene