Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gruzijski zahtjevi apsurdni?

Ako Rusija želi postati dio WTO-a, mora se sporazumiti s Gruzijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija mora postići sporazum s Gruzijom o carinskom nadzoru na njenim međunarodno priznatim granicama ako želi postati članica Svjetske trgovinske organizacije, rekao je gruzijski zamjenik ministra vanjskih poslova Giorgi Bokeria.

Rusija je Bokerijeve zahtjeve nazvala apsurdnim. Bokerijina izjava ukazuje da rusko-gruzijsko rat iz kolovoza 2008. koji je doveo do secesije dvije gruzijske regije koje je Moskva priznala, još uvijek ometa odnose dvije zemlje i može naštetiti 17 godina dugom nastojanju Rusije da se pridruži WTO-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Slika nije dostupna Daljnje zaoštravanje odnosa Gruzije i Rusije

Bokeria je, međutim, ponovio stajalište gruzijske vlade da ne žele blokirati članstvo Rusije u WTO-u. 'U načelu smo za pridruživanje Rusije WTO-u, svemu što bi Rusiju približilo civiliziranoj svjetskoj zajednici', rekao je. Ruski doministar za vanjske poslove Grigorij Karasin je rekao da su gruzijski zahtjevi apsurdni i da ne odražavaju izmijenjenu stvarnost u regiji.

>> Rusija ulazi u WTO

Gruzija je već članica WTO-a i po pravilima te organizacija ima, poput svih 153 članica, pravo veta na rusku kandidaturu za priključivanje. Gruzija tvrdi da su njene carine sada duboko u teritoriju pod ruskim nadzorom te da njeni carinici ne mogu nadzirati trgovinu robom preko njene sjeverne granice. Bokeria je u Ženevi rekao da Gruzija neće postavljati pitanja koja nisu vezana s trgovinom u raspravi o ruskoj kandidaturi.

'Jedno od temeljnih načela WTO-a je transparentnost granica. Sada nema transparentnosti na rusko-gruzijskoj granici', rekao je Bokeria medijima nakon jedne runde razgovora između Rusije i Gruzije koji se vode pod međunarodnim pokroviteljstvom. (HIna)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene