Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Da ne bude zabune'

SAD: Ako diplomacija ne uspije, napadamo Iran!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko diplomacija doživi neuspjeh, SAD je spreman na vojnu akciju prema Iranu.

Američki ministar obrane Leon Panetta u utorak je rekao da će u slučaju neuspjeha diplomacije SAD poduzeti vojnu akciju kako Iran ne bi proizveo nuklearno oružje. 'Nema veće prijetnje za sigurnost Izraela i cijele regije, pa i Sjedinjenih Američkimh Država nego Iran koji posjeduje nuklearno oružje', kaže Panetta.

‘Vojna akcija posljednja je mogućnost, kad sve drugo zakaže’, rekao je u pripremljenom govoru proizraelskoj lobističkoj skupini AIPAC-u. ‘Ali da ne bude zabune, djelovat ćemo budemo li morali’.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

>> Netanyahu uvjerio Izraelce: Sukob s Iranom neizbježan

Podsjetimo, izraelski premijer Benjamina Netanyahua jučer se sastao s američkim predsjednikom SAD-a, Barackom Obamom. Tijekom posjeta Washingtonu održao je beskrompromisan govor u kojem je lobirao za ‘izraelsku stvar’, te je uvjerio javnost da je sukob s Iranom neizbježan. Komentatori i bivši vojni dužnosnici ocjenjuju kako se zaoštrio ton prema Iranu, koji je otvoreno pozvao na uništenje Izraela.

Obama je podupro pravo Izraela na obranu. Veze 'naših dviju zemalja su čvrste', istaknuo je Obama, opetujući jamstva Izraelu koja je iznio dan ranije u govoru pred moćnom proizraelskom organizacijom AIPAC-om. 'Naše zauzimanje za izraelsku sigurnost je čvrsto poput stijene', istaknuo je američki predsjednik.

Iran inspektorima IAEA dopušta posjet Paršinu

Iran je u utorak priopćio da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dopustiti pristup vojnom kompleksu Paršinu u kojem se, kako vjeruje IAEA, vode istraživanja u sklopu razvoja iranskih nuklearnih potencijala.

‘Paršin je vojni kompleks. Protokol o pristupu tom kompleksu oduzima dosta vremena i stoga se ne dozvoljavaju česte posjete . Dopustit ćemo IAEA da ga još jednom posjeti’, prenosi agencija ISNA priopćenje iranske diplomatske misije u Beču, sjedištu IAEA.

Za sada se ne zna datum posjeta. IAEA je pristup Paršinu zatražila u veljači u Teheranu tijekom pregovora na visokoj razini, ali iranska strana tada nije bila voljna dati zeleno svjetlo.

Inspektori IAEA su Paršin posjetili 2005. i tada nisu mogli potvrditi svoje sumnje o istraživanjima i eksperimentima vezanim uz proizvodnju nuklearnog oružja. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene