Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ako ostanu dva, BiH mora dobiti i treći entitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina može funkcionirati samo kao decentralizirana država, a ako se pri tom ustrajava na opstanku entiteta onda ih mora biti tri kako bi i Hrvati u jednome od njih bili većina, ocijenio je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

"Ako ostajemo kod entiteta onda moramo dobiti entitet s hrvatskom većinom", kazao je Ljubić u intervjuu kojega su u petak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Potvrdio je kako je njegova stranka spremna pregovarati i o svim drugim rješenjima ako će ona doprinijeti da se prava naroda urede na jednak način.

Ljubić je upozorio kako se pitanje položaja Hrvata u BiH ne može promatrati samo kroz stanje u Federaciji BiH pa ni preustroj tog entiteta ne može biti rješenje za postojeće probleme.

"Nesporno je da nisam zadovoljan funkcioniranjem FBiH i položajem Hrvata u procesu odlučivanja no situacija nije ništa bolja na razini države ili Republike Srpske" izjavio je Ljubić.

On je podsjetio kako u tom entitetu hrvatske ministre postavljaju srpske stranke a 98 posto Hrvata koliko ih je tamo živjelo prije rata i danas je u statusu prognanih ili izbjeglih.

"U budućoj prekompoziciji BiH želimo biti subjekt a to znači da neću pristati da vitalne nacionalne hrvatske nacionalne interese štite Srbi i Bošnjaci", kazao je Ljubić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene