Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaraju tvornicu u SAD

Airbus 'made in USA'? Uskoro će i to biti moguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski proizvođač zrakoplova Airbus u nedjelju je u Mobileu, u južnoj američkoj saveznoj državi Alabami, svečano otvorio svoju prvu tvornicu u SAD-u i time ušao u oštriji tržišni okršaj s američkim konkurentom Boeingom.

Tvrtka sa sjedištem u francuskom Toulouseu će u 600 milijuna dolara vrijednom postrojenju proizvoditi najprodavanije dvomotorne zrakoplove srednje veličine A319, A320 i A321. Kompleks u Brookley Aeroplexu je nastao za četiri godine, a prvi zrakoplov tipa A-321 za isporuku bi trebao biti spreman sredinom 2016.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUDUĆNOST LETENJA A220 na Franji Tuđmanu: Pogledajte kako izgleda jedan od najmodernijih Airbusovih zrakoplova Keksi (Foto: Getty) Odmazda zbog subvencija SAD najavio nove carine od 25 posto na europske proizvode među kojima su keksi, salame, jogurti, maslac...

Od 2018. se planira proizvodnja četiri zrakoplova mjesečno, od 40 do 50 godišnje.

OPET U PROBLEMIMA Airbus Malaysie Airlinesa prinudno sletio u Australiju

Otvarajući postrojenje u SAD-u Airbus je pokazao odlučnost u borbi za svoje mjesto na tržištu avioindustrije koja će, kako se procjenjuje, u idućih 20 godina trebati skoro 30.000 novih zrakoplova na tržištu vrijednom pet bilijuna američkih dolara.

Tvrtka ima dobru ekonomsku računicu s obzirom da Alabama nudi jeftinu radnu snagu, a država nudi više od 150 milijuna dolara poticaja. Osim toga, američki zakoni o radu nisu tako rigidni kao u europskim zemljama, što omogućuje bržu i jednostavniju reakciju na pad gospodarstva.

Airbus će u početku zapošljavati 225 ljudi, a na vrhuncu proizvodnje 1000 radnika iz tog područja. Zaposlenici će se obučavati u tvornicama Airbusa u Hamburgu i Toulouseu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene