Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko-slovenski granični spor

Ahtisaari vjerojatno neće prihvatiti posredovanje jer nije pravnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari u utorak je u Nacionalnom novinarskom klubu (NPC) u Washingtonu izjavio da on 'vrlo vjerojatno' neće prihvati posredovanje u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, jer se radi o pravnim pitanjima, a on nije pravnik.

'Mislim da sam dovoljno radio s balkanskim zemljama od raspada Jugoslavije, do Kosova i Bosne i Hercegovine. (...) Sada je moje ime povezano s naporima da se pronađe rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor koji priječi nastavak pregovora o priključenju Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Ahtisaari odgovarajući na upite novinara nakon predavanja u NPC-u. Objasnio je kako je cijela stvar u rukama povjerenstva EU za proširenje koje vodi njegov prijatelj Olli Rehn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet optimističan? Rehn: Hrvatska na pragu rješenja graničnog pitanja Slika nije dostupna I dalje se računa na njega Vajgl: Rehn više neće sam doći, trebamo ga pozvati

>> Granični spor Hrvatske i Slovenije ide prema arbitraži

'On me jednom pitao jesam li spreman voditi pregovore, zato što sam ranije imao sličnu ulogu, pa smatra da bih mogao biti od pomoći i u ovom sporu. Odgovorio sam, ako me baš trebaš, ja sam ti spreman pomoći', kazao je.

Vi trebate pravnika, počasne diplome nisu dovoljne

No, Ahtisaari je naglasio kako je u sporu Slovenije i Hrvatske riječ o pravnim pitanjima, pa je Rehnu preporučio angažiranje pravnika za arbitriranje u tom sporu. "Međutim, tu se radi više o pravnim pitanjima, ja nisam pravnik, nije dovoljno imati samo počasne diplome. Zato sam mu rekao neka bude slobodan potražiti nekoga tko se najbolje uklapa u takvu situaciju, ukoliko se prije toga Slovenija i Hrvatska slože. Možete to zvati arbitrom ili mediatorom...', kazao je.

Ahtisaari je izrazio nadu da se ta situacija može riješiti te poželio sreću 'prijatelju, doktoru Rehnu i dvjema prijateljskim zemljama Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi se mogao pokrenuti proces proširenja EU na Hrvatsku'. Govoreći o svojoj zamorenosti s mirovnim angažiranjem na Balkanu, Ahtisaari je kazao kako se ponekad s toplinom prisjeća dana kada je radio u Africi.

Nedostaje mu Afrika

Ahtisaari je bio predsjendik Finske od 1994. do 2000. godine. Nobelova nagrada za mir dodijeljena mu je 2008. za doprinos rješavanju sukoba u Sjevernoj Irskoj, Indoneziji, Kosovu i drugim zemljama 'Doista mi nedostaju gospoda i dame iz Afrike koji su bili iznimno obzirni, u Južnoj Africi, Namibiji i drugim afričkim mjestima...Volio bih da sam vidio istu situaciju na Balkanu. Na žalost to nije bilo tako', ustvrdio je. Nakon završetka tribine u NPC-u Ahtrisaari je u neslužbenom razgovoru s hrvatskim novinarima kazao da još nije dobio nikakav službeni poziv za medijaciju, te da to najradije ne bi ni prihvatio.

U intervjuu koji je u ponedjeljak dao agenciji Reuters, Ahrisaari je također ocijenio da se slovensko-hrvatski spor kreće prema arbitraži. 'Izgleda kao da se to više kreće prema arbitraži. U tom bi slučaju ja sebe isključio, jer tada trebate pravnika', kazao je bivši finski predsjednik.

Slovenija blokira pregovore

Reuters navodi kako Slovenija blokira pristupne pregovore Hrvatske s EU, jer želi izravan dodir s međunarodnim vodama u sjevernom Jadranu, što bi Hrvatsku prisililo da joj ustupi dio teritorijalnih voda koje smatra svojima. Hrvatska želi da spor riješi Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, dok Slovenija preferira stručni posrednički tim koja je predložila Europska komisija a mogao bi ga voditi Ahtisaari, dodao je Reuters.

Martti Ahtisaari u Washingtonu je održao predavanje pod naslovom 'Mir je pitanje volje', u kojem se založio za jačanje transatlantske suradnje u izgradnji mira. Govoreći o vlastitom iskustvu mirovnog posrednika, naglasio je kako je teško naći rješenje bilo kojeg sukoba bez "konstruktivne potpore SAD-a". Posebno je apelirao na obnovu mirovnih napora za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem po njemu treba uključiti i Hamas, koji nadzire pojas Gaze.

Treba riješiti sukob Izraela i Hamasa

'Mi trebamo odmrsiti bliskoistočni čvor', rekao je Ahtisaari, ističući kako međunaordna zajednica ima 'pravo i odgovornost' riješiti sukob Izraela i Hamasa. On je također govorio o 'akutnoj potrebi" da se ukine zabrana za pregovore s Iranom, te pozvao međunarodnu zajednicu da ostane angažirana u Afganistanu. Ističući kako je u Afganistanu potrebna civilna obnova iako nema vojnog rješenja, on je naglasio kako se ne može dopustiti neuspjeh misije NATO-a u toj zemlji.

Ahtisaari je bio predsjendik Finske od 1994. do 2000. godine. Nobelova nagrada za mir dodijeljena mu je 2008. za doprinos rješavanju sukoba u Sjevernoj Irskoj, Indoneziji, Kosovu i drugim zemljama, tijekom tri desetljeća mirovnog angažmana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene