Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za njega stvar prošlosti

Ahmadinedžad: Vrijeme SAD-a prošlo i neće se vratiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak tijekom svog prvog putovanja u inozemstvo nakon osporavanog ponovnog izbora na tu funkciju izjavio da je razdoblje imperijalizma završeno i da su potrebne radikalne promjene za rješenje svjetske krize.

'Međunarodni kapitalistički poredak se predaje', izjavio je on s govornice summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO), regionalne organizacije u kojoj se nalaze Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, a uz Iran, status promatrača imaju Mongolija, Pakistan i Indija.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

'Očito je da je doba imperija prošlo i da se neće vratiti', dodao je aludirajući na Sjedinjene Države. U pogledu svjetske gospodarske i financije krize je ustvrdio da su 'neizbježne radikalne promjene'. 'U Americi traje gospodarska i politička kriza, koju ni saveznici Sjedinjenih Država nisu u stanju riješiti', rekao je i dodao da je Irak i dalje okupirana zemlja.

'Spremniji nego ikada'

Zatim se zalagao za veću ulogu SCO-a, foruma regionalne sigurnosti, te dodao da je Iran 'spremniji nego ikada' surađivati sa tom strukturom. Šangajska organizacija posjeduje ogroman kapital prirodnih izvora, poput nafte i plina, i može odigrati bitnu ulogu u rješenju ekonomskih promjena i političkih sukoba, dodao je i predložio osnivanje zajedničke banke i dvaju povjerenstava, političkog i gospodarskog koje bi raspravljali o svjetskim problemima.

'Zajedničko donošenje odluka bi pridonijelo stabilizaciji svih zemalja', ocijenio je Ahmadinedžad koji u svom govoru nije spomenuo da se u utorak očekuje nova masovna manifestacija oporbe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene