Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Početak velikih promjena u svijetu'

Ahmadinedžad prisegnuo na drugi predsjednički mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad prisegnuo je u danas na drugi četverogodišnji mandat obećavši da će njegov novi mandat biti 'početak velikih promjena u Iranu i svijetu', dok je istodobno policija rastjerivala prosvjednike, prenose agencije.

Svečanu prisegu održanu u parlamentu zasjenile su stalne optužbe za lažiranje predsjedničkih izbora 12. lipnja. Ispred parlamenta policija je rastjerala nekoliko stotina prosvjednika koji su se pokušali okupiti i koji su uzvikivali parole protiv Mahmuda Ahmadinedžada. U inauguralnom govoru Ahmadinedžad se dotaknuo zapadnih zemalja koje mu dosad nisu čestitale na reizboru.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

'Oni su (zapadne zemlje) rekli da priznaju izbore (u Iranu) ali da neće slati čestitke. To znači da žele demokraciju samo za svoje interese i da ne poštuju prava drugih naroda', rekao je Ahmadinedžad. 'Nitko u Iranu ne čeka vaše čestitke', dodao je.

U prosvjedima ubijeno više od 20 osoba

Čelnici nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, odbili su čestitati Ahmadinedžadu zbog optužbi iranske oporbe za lažiranje izbora. Oporba je nakon njih pokrenula prosvjede u kojima je ubijeno više od 20 osoba, a uhićeno više od 1.000 od kojih je stotinjak još u zatvoru.

'Nije nas briga ni za vaše gunđanje ni za vaš smijeh i čestitke', rekao je Ahmadinedžad. On ima dva tjedna za predstavljanje vlade koju treba potvrditi parlament. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene