Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinedžad predlaže pakt o sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je, na otvorenju regionalnog summita u Dohi, predložio čelnicima naftom bogatih monarhija u Perzijskom zaljevu da zaključe pakt o sigurnosti.

Ahmadinedžad je vladarima šest zemalja u Vijeću za suradnju u Zaljevu predložio da 'zaključe ugovor o sigurnosti' i pozvao ih na regionalnu 'suradnju' na tom polju.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Predložio je 'osnutak ustanova za suradnju na polju sigurnosti', upozorivši da će 'svako prekoračenje granica' na tom području 'utjecati na sve zemlje' u okolici Zaljeva.

'Želimo mir i sigurnost utemeljene na pravdi i bez stranog
upletanja', rekao je, ne spominjući otvoreno prepirke zbog iranskog nuklearnog programa i američkih snaga raspoređenih u Zaljevu, koje su inače česta tema u nastupima iranskih političara.

Iranski predsjednik je izložio plan s 12 točaka za suradnju između Irana i zemalja GCC-a na raznim područjima, pa i gospodarskom, uz postizanje dogovora o slobodnoj trgovini, o uspostavi 'koridora između sjevera i juga' radi razvoja prometa roba i ljudi između Irana i njegovih susjeda i o promicanju mješovitih ulaganja, poglavito u sektoru energije kojom obiluju zemlje Zaljeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene