Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afganistan za prijedlog SAD-a o istrazi umorstva 96 civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistan je prihvatio američki prijedlog za provedbom trostrane istrage o prošlomjesečnom umorstvu 96 civila u zračnom napadu na grad Herat, objavljeno je kada je u susjednom Pakistanu NATO izveo napad u kojem je poginuo velik broj civila.

"Vlada je pristala sudjelovati u istrazi zajedno s međunarodnim snagama i UN", objavio je afganistanski MVP, a prenijela agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Američka vojska, međutim, osporava brojku o 96 ubijenih civila, koju iznose afganistanska vlada i UN, dok je napad izazvao bijes i ogorčenje u narodu i vladi Afganistana.

Vijest o istrazi umorstva civila u Afganistanu objavljena je u srijedu kada je NATO okrivljen za zračni napad na poznato uporište talibana i al Qaede u Pakistanu, uz granicu s Afganistanom.

U srijedu je u zoru u zračnom napadu koalicijskih snaga ubijeno 15 do 20 osoba, uglavnom žena i djece u području Angoor Adda, u pakistanskoj pokrajini Južni Waziristan, javili su mediji.

Američka vojska u zračnoj bazi u Bagramu odbila je komentirati izvješća o smrti civila, ali nije zanijekala napad, a The New York Times u online izdanje napominje da izjave bez komentara često govore da su koalicijske snage sudjelovale u pograničnim napadima.

Pakistanska vlada javno poziva na poštivanje suvereniteta zemlje, a koalicijske snage često upadaju u Pakistan loveći talibane i skupine povezane s terorističkom mrežom al Qaedom.

Međutim, napad je očito izveden no dojavu pakistanske obavještajne službe da su talibani ušli u Afganistan, dodaje NYT, ali talibani su već su izbjegli, a većina žrtava su žene i djeca.

Područje Angoor Adda na granici s Afganistanom poznato je uporište talibana i al Qaede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene