Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće odbora

Imali su ga šansu uhvatiti, ali su poslali premalo snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka američke administracije da ne pošalje dovoljno snaga u afganistanske planine Tora Bora 2001. godine kako bi uhvatile Osamu bin Ladena ključni je neuspjeh na početku borbe s Al-Kaidom čije se posljedice osjećaju i danas, ocjenjuje se u novom izvješću Odbora za vanjsku politiku američkog Senata.

Uoči objave nove strategije za Afganistan predsjednika Baracka Obame i njegove najave da će nakon osam godina rata ‘dovršiti posao’ u toj zemlji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata John Kerry od senatskih je službi naručio izvješće o epizodi specijalnih snaga u Tora Bori 2001., piše The New York Times. ‘Uklanjanje čelnika Al-Kaide s ratišta prije osam godina ne bi uklonilo svjetsku ekstremističku prijetnju’, zaključuje se u izvješću odbora. ‘No, odluke da se otvore vrata za njegov bijeg u Pakistan omogućile su Bin Ladenu da iskrsne kao moćna simbolična figura koja nastavlja privlačiti stalni dotok novca i nadahnjivati fanatike diljem svijeta’. Izvješće okrivljuje neuspjeh iz 2001. za ‘polaganje temelja za današnju dugotrajnu pobunu talibana i unutarnju borbu koja sada ugrožava Pakistan’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako im odgovore Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama Slika nije dostupna 'Neuspjeh bio imao ozbiljne posljedice' Obama: Napad na Bin Ladena '40 mi je najduljih minuta u životu'

>> Obama: Namjeravam završiti posao u Afganistanu

U operacijama kod Tora Bore, planinskog područja poznatog po brojnim špiljama na istoku Afganistana, skromne američke snage za specijalne operacije i časnici CIA-e, zajedno s afganistanskim saveznicima, bili su suočeni s oko tisuću boraca Al-Kaide koje je vodio Bin Laden. Izvješće odbora nedvojbeno zaključuje da su Bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahri, tada bili u kompleksu špilja, koje je Bin Laden koristio još u vrijeme borbe protiv sovjetskih snaga. Ocjenjuje se da se angažiranjem većih snaga tada moglo ukloniti ne samo Bin Ladena i njegova zamjenika, već i mulu Omara, vođu talibana koji i danas vodi njihov pokušaj povratka na vlast. I u ovom izvješću, kao i u nekim ranijim, krivnja za oklijevanje sa slanjem većih snaga, pripisuje se generalu Tommyju Franksu, tada najvišem američkom zapovjedniku u Afganistanu i ondašnjem ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, koji s brojnijim snagama nisu željeli isprovocirati nezadovoljstvo Afganistanaca.

Pozivajući se na slabo poznatu povijest operacije Tora Bora objavljenu 2007. u zapovjedništvu specijalnih snaga, senatsko izvješće navodi da je u njoj sudjelovalo manje od 100 pripadnika američkih snaga, koji nisu mogli blokirati Bin Ladenov bijeg u Afganistan. U izvješću se navodi da su Amerikanci plaćali lokalnim seljacima da im pomognu u borbi, dajući im GPS uređaje i govoreći im da pritisnu prekidač kada vide borce ili oružje. Koordinate bi potom bile poslane američkim izviđačima, koji bi na osnovu njih zatražili zračne udare. Sve skupa nedovoljno da se ukloni šef najveće terorističke mreže na svijetu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene