Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudska prava

Afganistan: Donatori obećali 16 milijarda dolara ali uz uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna zajednica je obećala pomoći Afganistanu sa 16 milijarda dolara do 2015. kako bi ta zemlja prevladala razdoblje nakon povlačenja NATO-ovih snaga, ali je obećanje popratila strogim uvjetima u vezi s upravljanjem i poštovanjem ljudskih prava, napose prava žena.

Više od 80 zemalja i organizacija okupljenih u nedjelju u Tokiju raspravljalo je o sredstvima koja će izdvojiti da bi Afganistan predsjednika Hamida Karzaija uspješno vodile kroz 'desetljeće transformacije' od 2015. do 2024. nakon 'desetljeća tranzicije' i razdoblja talibana.

Sudionici su obećali paket veći od 16 milijarda dolara do 2015., koji obuhvaća tekuću pomoć i nove potpore, i obvezali su se da će u 2016. i 2017. nastaviti financirati zemlju 'na istoj ili sličnoj razini kao u proteklom desetljeću', poručili su u jednoglasno prihvaćenoj 'Izjavi iz Tokija'.

Više dužnosnika upozorilo je naime na opasnost ako se zemlju prepusti njezinoj sudbini. 'Ne budemo li ulagali u upravu, pravosuđe, ljudska prava, zapošljavanje i društveni napredak propast će ulaganja i žrtve koje smo podnijeli u proteklih deset godina', upozorio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

No, američka državna tajnica Hillary Clinton istaknula je da se 'sigurnost Afganistana ne može mjeriti samo odsutnošću rata', već i 'mogućnošću otvaranja radnih mjesta i stvaranja povoljnih gospodarskih prilika'. Tokijsku izjavu prati 'Okvirni dogovor o međusobnoj odgovornosti' koji predviđa mehanizam praćenja napretka ostvarena na nekim poljima, a nadzirat će ga ministri na svojim susretima svake druge godine.

U izjavi se također poziva afganistanske vlasti da 'osiguraju uvjete kako bi žene mogle potpuno uživati svoja gospodarska, socijalna, civilna, politička i kulturna prava' te da 'olakšaju pristup svih građana, osobito žena, pravosuđu'. Na donatorskoj konferenciji o Afganistanu sudjelovalo je i hrvatsko izaslanstvo koje je vodio potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Slika nije dostupna TRAGEDIJA U AFGANISTANU Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene