Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odao diplomatsku prepisku

Afera WikiLeaks: Bradley Manning osuđen na 35 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi američki vojnik Bradley Manning, koji je WikiLeaksu dao više stotina tisuća tajnih dokumenata, osuđen je na 35 godina zatvora.

Američki vojnik Bradley Manning (25), optužen da je kontroverznoj zviždačkoj organizaciji WikiLeaksu proslijedio veću količinu službenih dokumenata, uključujući i opsežnu diplomatsku prepisku State Departmenta, danas je osuđen na 35 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Vojna sutkinja Denise Lind naredila je njegovo nečasno otpuštanje iz vojske. U zatvorsku će mu kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, u kojem je bio 1.294 dana, tako da će na slobodu izaći za nešto manje od 32 godine.

Prošli mjesec Manning je proglašen krivim po gotovo svim točkama optužnice, osim one najteže - pomaganje neprijatelju.

>>Bradley Manning se ispričao Americi: 'Žao mi je što sam naštetio zemlji'

Manning je WikiLeaksu dao više stotina tisuća tajnih dokumenata, a sutkinja Lind krajem prošlog mjeseca proglasila ga je krivim prema 20 točaka koje se odnose na špijunažu, krađu službenih dokumenata, prijevaru putem računalnih mreža te niz kršenja kodeksa vojničkog ponašanja, ali ga je oslobodila odgovornosti za 'pomaganje neprijatelju'.

Sam Manning je tijekom suđenja priznao da je WikiLeaksu proslijedio opsežnu dokumentaciju, no tvrdio je da to nije učinio kako bi pomogao al-Qaidi, nego tek kako bi pokrenuo javnu raspravu o američkoj vanjskoj politici.

Na ročištu uoči izricanja duljine kazne Manning se ispričao svojoj domovini ako joj je svojim postupcima nanio štetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene