Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afera prisluškivanje: Ispitan bivši premijer Rop

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija za kontrolu tajnih službi Slovenskog parlamenta u utorak je saslušala nekadašnjeg slovenskog premijera Antona Ropa u vezi s njegovim izjavama da je slovenska obavještajna agencija SOVA prisluškivala razgovore hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg slovenskog čelnika oporbe, a sadašnjeg premijera Janeza Janše.

Rop je ponovno rekao kako su oni 2004. u tim razgovorima dogovarali incidente u Piranskom zaljevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša sa Sanaderom razgovarao o smirivanju incidenta? Slika nije dostupna Slovenski tisak: Obavještajci 2004. špijunirali razgovore hrvatske vlade

Rop je nedavno izjavio za RTV Sloveniju da je 2004. SOVA uhvatila telefonske razgovore u kojima su Sanader i Janša dogovarali incidente na moru pred tadašnje parlamentarne izbore u Sloveniji. Oba premijera su to kategorički zanijekali.

Parlamentarna komisija za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi iza zatvorenih vrata obavila je razgovor s Ropom koji je novinarima
razgovor ocijenio dobrim te da se radi u smjeru ozbiljne istrage nakon koje će "mnoge stvari biti jasnije".

Dokumenti su postojali i vjerujem da još postoje, izjavio je
novinarima Rop u vezi svojih ranijih tvrdnji u medijima da je
postojalo "dogovaranje" incidenata i da je o tome bio obavještavan od obavještajne agencije, no da s tim podacima nije u to vrijeme pred prošle izbore izlaziti u javnost kako ne bi naškodio državnom ugledu Slovenije.

Trebao je biti saslušan i bivši čelnik obavještajne agencije SOVA
Iztok Podbregar koji je s položaja direktora agencije smijenjen prije pola godine, a sada je savjetnik za sigurnost u uredu predsjednika Janeza Drnovšeka. 

On se u dogovorenom terminu pojavio u parlamentu u
pratnji svog odvjetnika Aleksandra Čeferina koji je potom rekao da svjedočenja Podbregara pred komisijom nije bilo jer njezini članovi nisu dopustili da na sjednici prisustvuje odvjetnik na što Podbregar ima ustavno pravo.

U vezi s nekim "nepravilnostima" u prošlom radu agencije SOVA
Podbregaru prijeti i kazneni progon, a slovenska vlada u utorak je od parlamentarne komisije zatražila i transkript Podbregarova svjedočenja pred parlamentarnom komisijom od 5. svibnja jer sumnja da je on pred parlamentarcima tada iznio neke informacije o radu te agencije u prošlosti iako nije bio oslobođen čuvanja državne tajne.

Podbregar je takvo priopćenje koje je vlada objavila nekoliko sati
prije nego li je trebao dati svoj današnji iskaz nazvao dodatnim
pritiskom na njega osobno.

U vezi sumnji da je SOVA 2004. prisluškivala razgovore Janše i
Sanadera izjavio je da nikad nije izdao takav nalog. Podbregar je
rekao kako ima informacije da sadašnji djelatnici agencije SOVA prema nalogu sadašnjeg direktora SOVA-e Matjaža Šinkovca već deset dana pregledavaju dokumentaciju i baze podataka kako bi utvrdili da li je u dokumentima registrirano navodno prisluškivanje, te da to rade bez kontrole odgovarajućeg parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene