Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okončanje nasilja u Siriji

Admiral Mullen isključio američku intervenciju u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga, pozvao je u utorak na brzo okončanje nasilja u Siriji no isključio je američku vojnu intervenciju u toj zemlji već je najavio nastavak političkog i diplomatskog pritiska na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da provede reforme.

'Što se tiče Sirije, osuđujemo nasilje i nasilje treba prestati što je brže moguće', rekao je Mullen novinarima na kraju posjeta Iraku.
'Nema naznaka da će se Amerikanci izravno umiješati', rekao je Mullen i dodao da će SAD činiti 'politički i diplomatski što je moguće veći pritisak kako bi ostvarili promjenu na koju poziva toliko mnogo zemalja'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

I Velika Britanija je objavila da želi snažniji međunarodni pritisak na Siriju, ali je isključila mogućnost vojne intervencije. Prosvjedi protiv al-Asadova režima počeli su 15. ožujka u jeku pokreta arapskog proljeća, a u gušenju prosvjeda dosad je ubijeno 2.000 ljudi, među kojima 1.600 civila, prema udrugama za ljudska prava.

Asad je poslao tenkove i vojsku na gradove čiji stanovnici traže reforme kako bi ugušio prosvjede protiv svoje vlasti. Oko 140 civila ubijeno je u nedjelju u prosvjedima, izjavili su stanovnici, očevici i skupine za ljudska prava.

O Iraku je Mullen rekao da SAD mora odlučiti želi li ili ne ostaviti svoje vojnike na iračkom tlu nakon 2011. 'Sada nam je stvarno potrebna ta odluka', istaknuo je.

SAD ima još 47.000 vojnika u Iraku koji bi se trebali povući do kraja godine u skladu sa sporazumom iz studenoga 2008., koji su potpisali Bagdad i Washington. SAD je predložio da ostavi jedan kontingent kako bi pomogao u obuci iračkih snaga sigurnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene