Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bagdadski središnji zatvor

Abu Graib preimenovan, svježe oličen i ponovno otvoren

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački dužnosnici službeno su, pošto su mu nadjenuli novi naziv i svježe ga oličili, ponovno otvorili zloglasni zatvor Abu Graib, koji je bio sinonim za američko zlostavljanje iračkih zatvorenika.

Ta kaznionica, koja se sada službeno zove Bagdadski središnji zatvor, smještena u predgrađu iračkoga glavnog grada, ozloglašena je kad su snimke američkih vojnika koji muče i zlostavljaju iračke zatvorenike obišle svijet. Snimke, objavljene nepunu godinu dana nakon rušenja režima Sadama Huseina, izazvale su zgražanje i bijes diljem svijeta i potpomogle su potpirivanju pobune protiv američkih snaga u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna više od stotinu ranjenih Krvavi napadi na prepunoj tržnici: Samoubilački dvojac aktivirao pojase s eksplozivom, poginulo više od 30 ljudi Slika nije dostupna Nastavak napetosti Šest projektila ispaljeno na Bagdad, dva pogodila zonu u kojoj je američka ambasada

>> Zatvor Abou Ghraib pretvorio vojnike u demone

>> SAD: Sud preporučio strogi ukor za zapovjednika Abu Ghraiba

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je događaje u Abu Graibu jednom od najnižih točaka u svojemu mandatu.Novi 'Abu Graib' trenutačno ima samo 400 zatvorenika, moderne liječničke i stomatološke ordinacije, sobu s računalima te dvorište s fontanom namijenjeno šetnji zatvorenika i primanju posjeta.Zatvor može 'udomiti' od 13 do 14 tisuća zatvorenika, a u Sadamovo doba u njemu ih je znalo biti i više od 60 tisuća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene