Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Aboridžini traže ispriku zbog nepravdi iz prošlosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski aboridžini - starosjedilačko stanovništvo koje je nastanjivalo kontinent prije dolaska bijelaca - ponovo su zatražili da vlada i službeno prizna i ispriča se za nepravde iz prošlosti.

Aboridžini su odlučili ponoviti svoj zahtjev nakon što je sud jednom starosjediocu isplatio rekordnih 525.000 australskih dolara odštete jer je prije 50 godina prisilno izdvojen iz svoje obitelji i dat bjelačkoj obitelji na odgajanje.

Pročitajte i ovo Beskucnici Socijalna (ne)pravda Začarani krug siromaštva i birokracije: Žele pronaći posao, no sustav im ne omogućuje ni - osobnu iskaznicu Slika nije dostupna Zaštita od napada Kad je riječ o terorizmu, trebaju li svi krenuti primjerom ovog grada?

Udruga "Reconciliation Australia" (Pomirba), osnovana u cilju
promicanja boljih odnosa između aboridžina i bijelih Australaca, priopćila je da spomenuti slučaj nameće potrebu za priznavanjem starih nepravdi i odštetom za žrtve tzv. izgubljene generacije aboridžina.

U vladinom izvješću iz 1997. navedene su patnje "ukradene djece" koja su bila izdvojena iz domorodačkih obitelji i data u udomiteljske bijele obitelji prema odredbama politike asimiliacije koja je bila na snazi do kasnih 60-ih.

"Bolje je, moralno i financijski, da kao nacija priznamo svoje greške nego da sa strane promatramo skupe i iscrpljujuće sudske bitke", ocijenila je glavna direktorica "Reconciliatim Australia" Barbara Livesey.

Australska konzervativna vlada, međutim, odbija ispričati se za asimilacijsku politiku prijašnjih vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene