Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjeli napad na avion

Abdulmutalab optužen u šest točaka za teroristički napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika savezna porota u Detroitu u srijedu je podigla optužnicu protiv Umara Faruka Abdulmutalaba zbog neuspjelog terorističkog napada na putnički zrakoplov koji je letio za Detroit na Božić, izvijestio je Detroit Free Press.

Abdulmutalab je optužen u šest točaka: pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, pokušaj ubojstva unutar posebne zrakoplovne nadležnosti SAD-a, smišljeni pokušaj da uništi i sruši zrakoplov, te u dvije točke za posjedovanje razorne naprave radi počinjenja nasilnog kaznenog djela. Za pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje zaprijećena je kazna doživotnog zatvora. Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, nalazi se u zatvoru Milan u Michiganu, zbog pokušaja da detonira eksplozivnu napravu na letu 253 kompanije Northwest Airlines iz Amsterdama za Detroit 25. prosinca. Umjesto eksplozije izazvao je zapaljenje eksploziva, a putnici su ga svladali kada su vidjeli da su mu hlače i dio kabine u plamenu. U napadu nitko nije stradao, a nakon njega su pojačane mjere sigurnosti zračnog prometa u SAD-u i diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

U optužnici se navodi da je Abdulmutalab pokušao ubiti 279 putnika i 11 članova posade zrakoplova, pokušavši detonirati eksploziv skriven u donjem rublju. Kada je Abdulmutalab uhićen, vlasti su objavile da se radilo o 80 grama eksploziva PETN, bezbojne kristalne tvari koja je visokoeksplozivna i spada u istu kemijsku obitelj kao nitroglicerin. U optužnici se navodi da je eksplozivna naprava sadržavala i triaceton triperoksid, drugu visokoeksplozivnu tvar poznatu kao TATP. To je jedan od najosjetljivijih poznatih eksploziva, koji se odnedavno pojavljuje kao popularno oružje ne Bliskom istoku. Oba ta eksploziva rabio je Richard Reid, poznat kao 'bombaš s cipelom', koji je bezuspješno pokušao aktivirati bombu u svojoj cipeli na letu Pariz-Miami 2001. On izdržava kaznu doživotnog zatvora u Coloradu.

U optužnici se navodi da se Abdulmutalabova eksplozivna naprava još nalazi na laboratorijskom ispitivanju. 'Bomba je dizajnirana tako da omogući optuženiku da je detonira u trenutku koji sam izabere, i time izazove eksploziju u kabini leta 253', stoji u optužnici. Za sada nije jasno kada će Abdulmutalab biti izveden pred suca da se izjasni o krivnji, a za petak je zakazano saslušanje o određivanju pritvora. Detroit Free Press je sestrinska publikacija najtiražnijeg američkog dnevnog lista USA TODAY. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene