Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kurd Kurdima

'Ubojica djece' poručio: Dragi moji, ostavite se oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatočeni kurdski vođa pozvao je svoje sljedbenike da donesu "povijesnu" odluku i polože oružje.

Zatočeni kurdski vođa Abdullah Ocalan pozvao je u subotu svoje sljedbenike da donesu "povijesnu" odluku i polože oružje, što bi bio ključni korak za okončanje tridesetgodišnje kurdske pobune protiv turskih vlasti.

Pročitajte i ovo Francuska policija STRAVA U PARIZU Jezivo priznanje osumnjičenoga napadača: Patološki mrzi strance i želi ih ubijati Kurdi američku vojsku gađali krumpirima (Foto: AFP) - 2 Bacali povrće na konvoj Kurdi američku vojsku gađali - krumpirima: ''Bježe poput štakora. Sramite se!''

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozdravio je Ocalanov poziv, ali je podsjetio na ranija obećanja koja pobunjenici nisu ispunili. Sirri Sureyya Onder, zastupnica prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) pročitala je Ocalanovo priopćenje s pozivom Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) da sudjeluje na kongresu o razoružanju ovoga proljeća.

"Pozivan PPK da sudjeluje na izvanrednom kongresu ovoga proljeća kako bi se donijela strateška i povijesna odluka o prekidu oružane borbe", rekla je Onder citirajući Ocalana s kojim se izaslanstvo HDP-a sastalo ovoga tjedna.

Onder se pojavila na televiziji zajedno sa zamjenikom premijera Yacinom Akdoganom. "Ova izjava je važna za ubrzanje procesa razoružanja... i za to da demokratske politike dođu u prvi plan", rekao je on.

VIDEO Što ISIS sad smjera? Snimili su svoje zarobljenike u kavezima!

U izjavi se Ocalanu pripisuje i deset mjera koje Kurdi žele za uspostavu mira, uključujući donošenje novog ustava koji traži i Erdogan kako bi dobio veće izvršne ovlasti i zamijenio tehnokratski ustav donesen nakon vojnog udara 1980.

Erdogan je riskirao izbijanje nacionalističke pobune kada je krajem 2012. počeo razgovarati sa zatočenim Ocalanom, nekad zvanim "ubojicom djece'' kako bi se okončala pobuna koja je odnijela više od 44.000 života, većinom Kurda.

"Naravno da su pozivi dobri, ali ono što je važno je primjena. Koliko će ti pozivi naići na plodno tlo na terenu uoči izbora? Nadam se da će stajati iza tih izjava", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Uoči parlamentarnih izbora u lipnju, vlada je objavila kako očekuje od Ocalana da objavi prekid oružane borbe PKK za veću autonomiju i kulturna prava oko 15 milijuna turskih Kurda.

Prije manje od dva tjedna PKK je upozorio vladu da bi pregovori mogli propasti ako ne poduzme konkretne korake za mirovni proces.

"S današnjim događajima dosegnuta je kritična točka za demokratizaciju Turske, širenje sloboda i za trajan mir", rekao je predsjednik HDP-a Selahattin Demirtas čiji su zastupnici često putovali iz Ocalanova zatvora na otoku kod Istanbula do planine Qandil na sjeveru Iraka, sjedišta PKK-a.

Turska, SAD i EU uvrstili su PKK na listu terorističkih organizacija. Militanti su 2013. proglasili primirje u Turskoj, ali nasilje i dalje sporadično izbija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene