Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abdullah Gul postao novi turski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski parlament izabrao je ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula za 11. turskog predsjednika, u glasovanju koje je podijelilo nepopustljive sekulariste i vladajuću stranku Pravde i razvitka (AKP).

Gul je osvojio glasove 339 zastupnika i uvjerljivo pobijedio
protukandidate Sabahattina Cakmakoglua sa 70, odnosno Huseina Tayfura s 13 glasova.

Pročitajte i ovo Novozelandska premijerka ponovno na poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ponovno na poslu Nakon samo šest tjedana porodiljnog: Premijerka Novog Zelanda vraća se na dužnost Slika nije dostupna Novi Dino Novi početni Ferrari stiže 2019?

Dvadesetčetiri zastupnika bila su suzdržana, dok su dva glasačka listića bila nevažeća.

Gul je postao predsjednikom u trećem krugu glasovanja u parlamentu, četiri mjeseca nakon što je prvi pokušaj AKP-a da ga se izabere na čelo Turske blokirala moćna sekularna elita, ukljućujući i generale turske vojske.

Gulova kandidatura bila je kontroverzna zbog islamističke prošlosti i činjenice da njegova supruga pokriva glavu velom, što sekularisti smatraju provokacijom službeno sekularnom poretku. 

Uvijek nasmješeni 56-godišnjak smireni je diplomat koji je kao ministar vanjskih poslova vodio teške pregovore o pristupanju Turske Europskoj uniji, dok se na unutarnjem planu zalagao za političke reforme i reforme na području ljudskih prava.

Gul je nakratko obnašao premijersku dužnosti kada je AKP 2002. godine prvi put došla na vlast, a njegovom bliskom suradniku i sadašnjem premijeru Tayyipu Erdoganu bilo zabranjeno bavljenje politikom.

Ministar vanjskih poslova od ožujka 2003. godine, Gul je od kritičara tražio da ga procjenjuju prema njegovim prozapadnim i proeuropskim stavovima i obećao da će se i kao predsjednik aktivno baviti vanjskom politikom.

Nekadašnji profesor ekonomije fakultet je završio u Velikoj Britaniji i kasnije radio u Islamskoj razvojnoj banci u Saudijskoj Arabiji, a poznat je po odličnim osobnim vezama s čelnicima EU-a, SAD-a i država Bliskog istoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene