Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abbas poziva na prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je uputio poziv za održavanjem prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Njegov poziv pozdravila je i Bijela kuća izrazivši nadu da će izbori pridonijeti smirivanju nasilja i otvoriti put za obnovu mirovnih pregovora s Izraelom.

"Odlučio sam pozvati na prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore", rekao je Abas u govoru koji je u živo prenosila Palestinska TV.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg na pro-palestinskom prosvjedu u Švedskoj - 3 Uoči Eurosonga Policija odvela Gretu Thunberg s propalestinskog prosvjeda: "Nećemo dopustiti da si operu savjest" Opća skupština UN-a glasa o priznanju Palestine 25 država suzdržano Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo: Pogledajte kako je glasala Hrvatska

Prema njegovim riječima, izbori bi se trebali održati što je ranije moguće, no također je kazao da bi se trebali učiniti napori za formiranjem vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se ukinule sankcije Zapada prema palestinskoj vladi. Opći je dojam, tvrde analitičari, da je suparnicima iz Hamasa ostavio prostora za zajedničko djelovanje.

Hamas, koji kontrolira vladu, optužio je pak Abasa da poziva na državni udar.

"Ovo je udar na demokratski izabranu vladu", izjavio je Hamasov zastupnik u parlamentu Mushir al-Masri.

Abasov pomoćnik, Saeb Erekat, objasnio je da se izbori, zbog pravnih i tehničkih razloga, ne bi mogli održati prije sredine sljedeće godine.

Izrael je pozdravio Abasov prijedlog za održavanjem prijevremenih izbora. Glasnogovornica izraelske vlade Miri Eisin je priopoćila da "izraelska vlada podupire umjerene Palestince koji pregovore s Izraelom nastoje pokrenuti bez pribjegavanja nasilju".

"Abu Mazen (Mahmud Abas) je vođa tog tipa", kazala je Eisin.

Bijela kuća je pozdravila poziv palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa za održavanjem prijevremenih izbora, izrazivši nadu da će izbori pridonijeti smirivanju nasilja i otvoriti put za obnovu mirovnih pregovora s Izraelom, izvijestila je američka TV mreža NBC.

Iako su izbori unutarnje pitanja, mi se nadamo da će oni pomoći u zaustavljanju nasilja i formiranju palestinskih vlasti koje će biti privržene načelima Kvarteta, izjavila je zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Jeanie Mamo.

Tri glavna načela Kvarteta, koji čine UN, EU, SAD i Rusija, su
odustajanje od nasilja, priznavanje Izraelu prava na postojanje i prihvaćanje postojećih sporazuma, što su vladajući palestinski Hamas i njegova vlada do sada odbijali prihvatiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene